четвер, 16 червня 2022 17:39

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія використовує у зброї підсанкційні американські чіпи - ЗМІ

Росія використовує у зброї підсанкційні американські чіпи - ЗМІ
Електроніку із США виявили в російських радарних системах, безпілотниках, танках, наземному обладнанні і прибережних кораблях. Фото: Генштаб ЗСУ

У російській військовій техніці, яку вони використовують проти України, знайшли підсанкційні американські чіпи.

Зараз Федеральна служба безпеки проводить розслідування, як вони могли там опинитися. Про це повідомляє The Washington Post.

За даними видання, електроніку із США виявили в російських радарних системах, безпілотниках, танках, наземному обладнанні і прибережних кораблях. У пошкодженій або покинутій в Україні російській техніці знайшли старіші американські і західні чіпи, але є і деталі, виготовлені у 2020 році.

"Наша мета — спробувати відслідкувати це до американського постачальника, щоб визначити, як воно потрапило до цієї збройової системи", — сказав один із чиновників Міністерства торгівлі з приводу розслідувань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Санкції в дії: російський мільярдер не може почати видобуток міді у Забайкаллі

Після того, як РФ окупувала Крим у 2014 р. США почали вимагати від експортерів отримання ліцензій, перш ніж продавати мікросхеми російським військовим. Після початку повномасштабної війни багато країн заборонили продавати Росії високотехнологічні компоненти.

За даними журналістів, агенти Міністерства торгівлі, що забезпечують контроль за експортом, проводять розслідування разом з ФБР. Вони відвідують компанії, які виробляють дані компоненти. Згідно з інформацією від експертів, в російській техніці знайшли деталі від 70 компаній, що базуються в США і Європі.

Представник Мінторгівлі додав, що якщо чіп певної компанії знайдений у системі російської зброї, не означає, що розслідування ведеться щодо цієї компанії.

У Росії закінчуються високоточні ракети. Але нинішніми темпами вона може вести війну проти України ще протягом року.

В РФ горів завод військової оптики. Під Москвою, 8 червня, горів склад Загорського оптико-механічного заводу. На заводі виробляється військова оптика для російської армії — від біноклів до оптичних прицілів.

Зараз ви читаєте новину «Росія використовує у зброї підсанкційні американські чіпи - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути