пʼятниця, 28 жовтня 2022 18:09

Росія намагається повалити проєвропейський уряд Молдови – The Washington Post

Росія намагається повалити проєвропейський уряд Молдови – The Washington Post
Росія фінансує антиурядові настрої у Молдові, свідчить українська розвідка. Фото: eastnews.ua

Федеральна служба безпеки Росії намагається організувати антиурядові настрої в Молдові.

Кремль незадоволений активним прозахідним курсом уряду Молдови. Тому він використовує місцеву опозицію, яка влаштовує в Кишиневі акції протесту проти президентки Маї Санду. Про це пише The Washington Post.

Ставку росіяни зробили на проросійського політика Ілана Шора. Він організував серію протестів. Один високопоставлений російський політик назвав Шора "гідним довгостроковим партнером" і запропонував дешеву російську газову угоду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський заговорив про звільнення окупованих територій Грузії, Японії та Молдови

Українська розвідка отримала конфіденційні документи. Вони свідчать, що ФСБ вивела десятки мільйонів доларів з найбільших державних компаній Росії, щоб переорієнтувати Молдову на Москву.

Шор в інтерв'ю це заперечує.

Міністерство фінансів Сполучених Штатів Америки запровадило санкції проти кількох російських та молдовських організацій і осіб, зокрема Шора. Їх звинуватили в координації дій з представниками інших олігархів, щоб створити політичні заворушення в Молдові, отримати підтримку Росії та відмовитися від європейського курсу.

"Останнім часом, коли Росія стикається з військовими невдачами та глобальним обуренням через її жорстокі дії в Україні, російські оперативники розглядають усе більш відчайдушні заходи, щоб запобігти подальшій ерозії свого впливу", – йдеться в заяві Міністерства фінансів щодо санкцій.

Відомо, що Санду позбавлятиме громадянства громадян Молдови, які воюватимуть за країну-агресора Російську Федерацію у війні проти України.

Також Молдова заборонила авіакомпанії Air Moldova й іншим національним перевізникам відновлювати польоти до Москви. Рішення ухвалили у зв'язку з рекомендаціями міжнародних органів.

Зараз ви читаєте новину «Росія намагається повалити проєвропейський уряд Молдови – The Washington Post». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути