вівторок, 27 серпня 2019 17:19

Росія бреше про розробку ракет з ядерними двигунами - ЗМІ

Росія бреше про розробку ракет з ядерними двигунами - ЗМІ
Росія боїться системи протиракетної оборони США. Фото: з відкритих джерел

Деякі закордонні експерти скептично ставляться до того, що у Росії є гроші й технічне забезпечення для будівництва крилатої ракети з ядерним двигуном "Буревісник". І називають всі розмови Путіна про ракети, здатні здолати ПРО Америки, частиною кампанії з відновлення статусу Росії, як великого міжнародного гравця, про це пише журнал "Foreign Policy".

Путін минулого тижня, здавалося б, підтвердив те, що низка міжнародних експертів підозрювали вже давно: вибух на військовому полігоні неподалік від Архангельська й підвищення рівня радіації сталися через проблеми під час випробування нової зброї. Однак російський президент не уточнив, про який саме зразок озброєння йдеться. Деякі докази свідчать про те, що це – найбільша ядерна аварія з часів "Фукусіми". І пов'язана вона з ракетою 9М730 "Буревісник".

Ці припущення підтвердилися, коли прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що випробування були пов'язані з розробкою ракети з ядерним двигуном.

Та у тому, що вибух стався саме через випробування ракети, впевнені далеко не всі.

"Хоч аварія пов'язана з ядерним реактором для військового застосування, навряд чи він був призначений для ракет "Буревісник". Адже у Росії є кілька проектів розробки ядерного озброєння. Це означає, що аварійний реактор міг призначатися для якоїсь іншої зброї, а не для ракети", - вважає експерт з питань Росії в CNA Майкл Кофман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи зможе Кремль застосувати ядерну зброю проти України

Експерти з питань контролю озброєнь своєю чергою скептично ставляться до того, що у Росії є гроші й технічне ноу-хау, щоб дійсно збудувати розхвалений "Буревісник".

"Можливо, вони просто роблять все "методом тику" і дивляться, що спрацює. Але я не думаю, що це до чогось приведе... Жодна країна навіть не розмірковувала про щось подібне. Така зброя технологічно не підтверджена і, вірогідно, надзвичайно дорога в довгостроковій перспективі, – каже заступник директора Проекту ракетної оборони в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень Аян Вільямс. - Усі розмови Путіна про крилаті ракети з ядерними двигунами, здатні здолати ПРО США, були частиною кампанії з відновлення статусу великого міжнародного гравця для Росії".

На думку директора програми з ядерної політики Carnegie Endowment for International Peace Джеймса Актона, в широкому сенсі йдеться про те, що Росія дуже боїться системи протиракетної оборони США.

Вибух ракети на полігоні під російським Архангельськом дозволив США отримати багато нової та важливої інформації. Сполучені Штати володіють просунутішими технологіями.

Зараз ви читаєте новину «Росія бреше про розробку ракет з ядерними двигунами - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути