пʼятниця, 06 січня 2023 20:07

Спецтема: Війна Росії проти України

Російські хакери атакували ядерні лабораторії США

Російські хакери атакували ядерні лабораторії США
Російські хакери надсилали ядерникам листи-пастки. Фото: Pexels

Пов'язане з Кремлем хакерське угрупування Cold River атакувало американські лабораторії, що вивчають ядерну енергетику.

Про це свідчать документи з кібербезпеки, передає Reuters.

"Це одна з найважливіших хакерських груп, про яку ви ніколи не чули. Вони беруть участь у безпосередній підтримці інформаційних операцій Кремля", – сказав старший віцепрезидент із розвідки американської фірми з кібербезпеки CrowdStrike Адам Меєрс.

П'ятьох експертів сказали, що минулого літа Cold River атакували відразу три ядерні дослідницькі лабораторії в США. Із серпня до вересня здійснили кібератаки на Брукхейвенську, Аргоннську та Ліверморську національну лабораторію імені Лоуренса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські окупанти влаштовують масові кібератаки на енергосистему

Невідомо, чи були атаки успішними.

"Згідно з даними про відвідування серверів, хакери створювали підроблені сторінки входу і надсилали електронні листи вченим-ядерникам, намагаючись змусити їх розкрити свої паролі", – засвідчує агентство.

Cold River використовує тактику обману, змушуючи людей вводити свої імена користувачів та паролі на підроблених вебсайтах, щоб отримати доступ до комп'ютерних мереж. Використовують облікові записи електронної пошти для реєстрації доменних імен, такі як goo-link.online та on365-office.com.

Угрупування активізувало хакерську кампанію проти союзників України після вторгнення Росії. Атаки були відразу після того, як експерти ООН прибули в захоплену Росією Запорізьку АЕС.

Спроби злому були й у середині жовтня, коли опублікували доповідь незалежної слідчої комісії ООН про те, що російські сили несуть відповідальність за "переважну більшість" порушень прав людини у перші тижні вторгнення в Україну.

Російські хакери атакують енергетичні об'єкти України. Але завдяки підготовці та швидкому реагуванню повністю знеструмити державу ворог не може. Про це сказав начальник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

Українська кіберспільнота перейшла в активний контрнаступ на кіберфронті. Ворог змушений витрачати серйозні ресурси на свій захист.

Зараз ви читаєте новину «Російські хакери атакували ядерні лабораторії США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути