четвер, 07 квітня 2022 11:05

Спецтема: Війна Росії проти України

Російська пропаганда підкріплює звинувачення проти себе в "геноциді" - колонка оглядача

Російська пропаганда підкріплює звинувачення проти себе в "геноциді" - колонка оглядача
Президент України Володимир Зеленський виступає перед Радою Безпеки ООН у Нью-Йорку по відеозв'язку 5 квітня / Getty Images

На завершення віртуального звернення у вівторок у Раді Безпеки ООН президент Володимир Зеленський показав коротке відео. Трохи більше ніж хвилину показував місто за містом і зображення там трупів убитих українських мирних жителів – одні залишені гнити на вулицях, інші в братських могилах або валялися в руїнах їхніх розбомблених будинків.

Відео запустили після серії гнівних зауважень Зеленського. Він зажадав від Ради безпеки добитися "повної відповідальності" від Росії за її воєнні злочини в українських містах, але також закликав до тотальної реформи органу ООН, який дає постійному члену Росії право вето. Зеленський заявив, що Рада безпеки має саморозпуститися, "якщо нічого не можете зробити, крім розмов".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Заклики до масового геноциду українців" - Подоляк розповів про нову фазу роспропаганди

Український лідер докладно розповів про звірства, скоєні Росією проти населення його країни, від зґвалтувань до грабежів і масових убивств. Він наголосив, що свідчення про масові убивства в Бучі, імовірно, лише один із прикладів кампанії насильства, розв'язаної в усій країні росіянами.

"Вони вбивали цілі сім'ї, дорослих і дітей, а тіла намагалися спалити. Це підриває всю архітектуру глобальної безпеки. Вони знищують усіх", - сказав Зеленський.

Російські офіційні особи й державні ЗМІ спростовують повідомлення про звірства, називаючи їх "фейком" та інсценуванням України. Але з'являється дедалі більше свідчень російських злочинів, зібраних незалежними спостерігачами та правозахисними групами, а також українськими прокурорами та іноземною владою, зокрема й США. Під час візиту до Бучі на вихідних Зеленський сказав, що його країна переживає спробу геноциду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Жорстоко закатований і вбитий пострілами в голову та серце" - що пише про війну в Україні світова преса

Питання про геноцид є складним твердженням, оскільки конкретне міжнародно-правове визначення того, що вважати ним, часто розходиться з емоційнішими закликами активістів і політиків. У ретельному поясненні моя колега Клер Паркер виклала те, що ми знаємо й чого не знаємо у зв'язку зі звинуваченнями у воєнних злочинах Росії.

Геноцид – злочин убивства, серйозних тілесних чи психічних ушкоджень, запобігання народженню чи насильницькому передаванню дітей будь-якої групи з наміром знищити повністю або частково національну, етнічну, расову чи релігійну групу

Клер пише, що правова конвенція 1948 року визначає геноцид як злочин, який "складається з убивства, заподіяння серйозних тілесних чи психічних ушкоджень, запобігання народженню дітей чи насильницькому передаванню дітей будь-якої групи з наміром знищити повністю або частково національну, етнічну, расову чи релігійну групу".

"Ми - громадяни України. У нас понад 100 національностей. Ідеться про знищення і винищення всіх цих національностей", - заявив Зеленський у неділю в американській програмі CBS "Обличчям до нації".

Звірства росіян в українських містах за останній місяць були гіршими, ніж нацистів 80 років тому

У вівторок, виступаючи перед Радбезом, Зеленський закликав до створення розслідування і трибуналу, подібних до того, що був організований у Нюрнберзі для судового переслідування нацистських воєнних злочинів після Другої світової війни. Він сказав, що звірства росіян у певних українських містах за останній місяць були гіршими, ніж нацисти чинили 80 років тому.

Похмура іронія в тому, що Росія закликає до боротьби з нацизмом. Війна розпочалася на тлі виступу Володимира Путіна, у якому відкидається право України на суверенітет, ставиться під сумнів її статус незалежної держави та описується російська війна як кампанія з "денацифікації".

Через шість тижнів після початку вторгнення російські телеканали й державні ЗМІ все ще відлунням повторюють жалюгідні заяви, що їхня країна бореться проти фашистських елементів, що сидять у Києві. А дехто навіть стверджує, коли бачить опір, який українці чинять російським військам, що "денацифікація" потребує масштабного чищення в усій країні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Маріуполі запрацювали російські крематорії. Окупанти "замітають сліди"

У статті, опублікованій у неділю в російському державному виданні "РИА Новости", Тимофій Сергєєв назвав практично все українське населення причетним до можливого "нацизму". Закликав до того, що, по суті, буде окупацією країни впродовж поколінь, до "ліквідації" української держави та її політичних еліт і до відправлення на примусові роботи будь-яких "пособників" київської влади.

"Денацифікація необхідна, коли значну частину населення, а найімовірніше, більшість, було втягнуто в нацистський режим у його політиці", - ідеться в статті, неявно припускаючи, що цивільне населення України є справедливою мішенню.

Такі формулювання наголошують на тому, що доречно обговорювати термін "геноцид".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Злочини Росії визнають геноцидом українців - у парламенті зареєстрували відповідний законопроєкт

"Мені було недостатньо однієї риторики або лише масових убивств. Порогом для мене є поєднання повсюдного й навмисного насильства та відповідної риторики. Думаю, цього достатньо", - пише в The Independent дослідник Голокосту в Школі перспективних міжнародних досліджень Джона Гопкінса Юджін Фінкель.

Зі своєї тюремної камери російський опозиціонер Олексій Навальний зміг опублікувати повідомлення в Twitter із засудженням російських державних рупорів пропаганди за розпалювання насильства: "Пропагандисти створюють таку громадську думку, яка не просто дозволяє Путіну вчиняти воєнні злочини, а вимагає їх від нього. До підпалювачів війни слід ставитися як до воєнних злочинців. Від головних редакторів до провідних токшоу та редакторів новин, все це радіо "Тысячи холмов" має бути піддане санкціям зараз і колись суду".

Ішлося про радіостанцію, яка відіграла головну роль у розпалюванні геноциду в Руанді 1994 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін не збирається зупиняти війну - повірена у справах США в Україні

В інтерв'ю впливовий російський політичний теоретик, близький до Кремля, Сергій Караганов глузував з ідеї, що єврей Зеленський може бути нацистом. Але припустив, що Україна має лише "обмежену історію державності" та підлягає розділенню.

Ще похмуріше Караганов стверджував, що війна тепер стала "екзистенційним питанням" для Росії, оскільки це "війна за довіреністю" з усім Заходом.

"Росія не може дозволити собі права програти, тож нам потрібна якась перемога. І якщо є відчуття, що ми програємо війну, то, гадаю, є певна можливість її ескалації", - сказав він.

Колонка оглядача Ішаана Тарурав в американському виданні The Washigton Post.

Переклад: Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Російська пропаганда підкріплює звинувачення проти себе в "геноциді" - колонка оглядача». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути