понеділок, 15 квітня 2024 09:57

Російська модель удару провалилася: ISW проаналізував атаку Ірану по Ізраїлю

Російська модель удару провалилася: ISW проаналізував атаку Ірану по Ізраїлю
Іран завдав удару по Ізраїлю за російською моделлю. Фото: bbc.com

Іран завдавав масованого удару по Ізраїлю за російською тактикою в Україні.

Однак, спроба Тегерана не призвела до очікуваного результату через низку причин. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

"Пакет" ударів ракетами та безпілотниками був здійснений Іраном за моделлю, яку Росія неодноразово використовувала проти України зі значним ефектом.

"Атака завдала більш обмежену шкоду, ніж передбачалося, ймовірно, через те, що іранці недооцінили величезні переваги Ізраїлю в захисті від таких ударів порівняно з Україною", - йдеться у повідомленні.

Аналітики також вважають, що іранці "винесуть уроки з цього удару" та працюватимуть над тим, щоб з часом покращити свої можливості проривати оборону Ізраїлю, "як це робили росіяни під час неодноразових ударів по Україні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аналітики порівняли можливості ППО України та Ізраїлю

За даними ISW, іранський удар у ніч проти 14 квітня складався з приблизно 170 безпілотників, 30 крилатих ракет і 120 балістичних ракет. Дрони-камікадзе були запущені задовго до того, як були залпи балістичними ракетами. Ймовірно, Іран очікував досягти "вікна" протиповітряної оборони Ізраїлю.

"Такий підхід росіяни неодноразово використовували проти України. Мета полягає в тому, щоб повільніші крилаті ракети та безпілотники відволікали й пригнічували протиповітряну оборону, щоб дозволити балістичним ракетам, які набагато важче збити, досягти своїх цілей", - зазначають аналітики.

На їх думку, іранці, ймовірно, не сильно розраховували, що їхні крилаті ракети та дрони вразять цілі, але сподівалися, що це зроблять балістичні ракети.

Однак, лише кілька балістичних ракет із загальної кількості пробили ізраїльську протиповітряну оборону та вдарили поблизу військових баз.

"Українська протиповітряна оборона в середньому перехопила лише близько 46% російських балістичних ракет під час останніх великих ударів. Ймовірно, іранці очікували, що ізраїльські показники будуть вищими, ніж українські, але не перевищуватимуть 90% проти такого великого залпу балістичних ракет - зрештою, росіяни ніколи не запускали такої кількості великих балістичних ракет за один удар по Україні", - йдеться у повідомленні.

В ISW також зазначають, що протиповітряна оборона ЗСУ часто перехоплює понад 75% російських крилатих ракет і безпілотників, але багато з цих перехоплень "відбувається в рамках зони ППО, яка також займається обороною від балістичних ракет".

"Таким чином, іранці, ймовірно, очікували, що принаймні деякі з їхніх безпілотників і крилатих ракет будуть перешкоджати ізраїльському націлюванню на балістичні ракети, що наближаються, хоча, очевидно, цього не було", - додають аналітики.

Учасники країн "Великої сімки" засудили повітряну атаку Ірану на Ізраїль. Лідери G7 також закликали сторони до стриманості.

Іран вночі проти 14 квітня завдав ударів ракетами та дронами по території Ізраїлю. В Єрусалимі та інших містах було чути вибухи. Під час атаки було випущено понад 300 ракет і безпілотників.

Зараз ви читаєте новину «Російська модель удару провалилася: ISW проаналізував атаку Ірану по Ізраїлю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути