четвер, 15 лютого 2018 10:46

РФ звинуватили у кібератаці вірусу NotPetya на Україну

РФ звинуватили у кібератаці вірусу NotPetya на Україну
Метою вірусу NotPetya було порушити роботу українських держустанов, фінансового й енергетичного секторів економіки. Фото: firstpost.com

Британські міністри заявили, що за кібератакою віруса-вимагача NotPetya, яка поширилася по всій Європі, стоять російські військові.

Уряд Великої Британії публічно звинуватив Росію в кібернападі, повідомляє ВВС. Гейвін Вільямсон, міністр оборони, заявив, що Росія "шматує книгу правил". Тому Велика Британія зобов'язана відповісти.

Однак Росія заперечує причетність до атаки і вказує, що російські компанії також від неї постраждали. Експерти з антивірусів вважають, що було запущено близько 2 тисяч атак, і вони були спрямовані на українські державні мережі, фінансові та енергетичні активи країни.

Окрім того, постраждали низка західних компаній, які мали тісні торгівельні зв'язки з Україною, зокрема норвезький гігант Maersk і британська Reckitt Benckister, власник брендів Nurofen і Veet. А збитки від атаки оцінюють у $1,2 млрд.

"Уряд Сполученого Королівства доходить висновку, що відповідальність за руйнівну кібератаку NotPetya в червні 2017 року несе російська влада, а саме російська армія", - заявив заступник міністра закордонних справ Великої Британії Тарік Ахмад.

У МЗС Британії переконані: кібератака лише виглядала як вимагання, але справжньою метою вірусу було не отримати викуп, а порушити роботу українських держустанов, фінансового й енергетичного секторів економіки. Потім вірус поширився далі, заразивши підприємства та організації по всій Європі, в тому числі і в Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українець організував угруповання хакерів і викрав понад $500 млн

"Ця атака показала завзяте нехтування суверенітетом України. Нерозумний запуск вірусу призвів до порушення роботи організацій по всій Європі та завдав шкоди в сотні мільйонів фунтів", - заявив британський чиновник. І додав: "Кремль поставив Росію в пряму опозицію до Заходу, але так не має бути. Ми закликаємо Росію стати тим самим відповідальним членом міжнародної спільноти, яким вона себе позиціонує, а не намагатися потай її зруйнувати".

Наголошується, що майже три чверті випадків зараження були зафіксовані в Україні.

Протягом наступного року Росія проводитиме більш потужні кібератаки і, очевидно, застосує їх проти України. Про це сказав директор Національної розвідки США Деніел Коатс у своїй доповіді, представленій на слуханнях у комітеті з розвідки Сенату США, пише "Укрінформ". США прогнозують, що російські спецслужби продовжать випробовувати на міцність не тільки інфраструктуру США і країн-союзників, а також зміцнювати непорозуміння між Сполученими Штатами, НАТО та іншими партнерами країни.

Зараз ви читаєте новину «РФ звинуватили у кібератаці вірусу NotPetya на Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути