четвер, 09 лютого 2023 07:46

Спецтема: Війна Росії проти України

РФ і Сирія намагаються використати трагедію з землетрусом у своїх цілях

РФ і Сирія намагаються використати трагедію з землетрусом у своїх цілях
Німеччина активізувала €26 млн гуманітарної допомоги для Сирії. Фото: eastnews.ua

Катастрофічна ситуація, яка склалася унаслідок потужних землетрусів 6 лютого, політично використовується для поновлення старої дискусії навколо санкцій проти сирійського режиму.

У Дамаску та Москві намагаються використати страждання людей у політичних цілях, заявила речниця міністерства закордонних справ ФРН Андреа Зассе, передає "Укрінформ".

"Це особливо цинічно в такій ситуації, адже йдеться про наратив, який особливо активно використовується саме російською стороною і сирійським режимом Асада", – йдеться в повідомленні політикині.

Вона наголосила, що позиція Берліна залишається незмінною: санкції ЄС спрямовані саме проти режиму, його прибічників і тих, хто чинить воєнні злочини.

"При запровадженні санкцій завжди зважується, аби вони якнайменше шкодили цивільному населенню. Медикаменти, харчові продукти, будівельна техніка, необхідна для розчищення завалів, під обмеження не підпадають", – сказала Зассе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Туреччину та Сирію сколихнули нові землетруси: що відомо

ООН і ЄС постійно намагаються добитися збільшення кількості транскордонних переходів на півночі Сирії, аби уможливити доставку гуманітарних вантажів. Але наразі відкритий лише один такий перехід, що надзвичайно ускладнює поставки необхідної допомоги постраждалим.

Німеччина активізувала €26 млн гуманітарної допомоги для Сирії. Вона частково передається і на контрольовані Дамаском території, але європейці працюють там з партнерами, які не належать до режиму.

"Контакти з режимом зведені до абсолютного необхідного мінімуму. Ми не будемо співпрацювати із сирійським режимом. Він і його спільники щодня чинять там тяжкі воєнні злочини", – підкреслила Зассе.

Уранці 6 лютого південний схід Туреччини сколихнули кілька потужних землетрусів, магнітуда основного складала 7,7 бала.

В обідню пору поштовхи повторилися, спричинивши нові руйнування. Землетруси завдали серйозних руйнувань і Сирії, відчувалися і в інших країнах.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган оголосив тримісячний надзвичайний стан у 10 провінціях, які найбільше постраждали від землетрусу. У країні також оголосили семиденну жалобу у зв'язку з трагедією.

Зараз ви читаєте новину «РФ і Сирія намагаються використати трагедію з землетрусом у своїх цілях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути