Ексклюзиви
неділя, 20 вересня 2020 12:58

РФ і ще 12 авторитарних країн виступили в ООН зі скандальною заявою

РФ і ще 12 авторитарних країн виступили в ООН зі скандальною заявою
Росія і ще 12 країн виступили в ООН проти "Обов'язку захищати". Фото: Reuters

Російська Федерація і ще 12 авторитарних країн проголосували проти подальшого розгляду на 75-й Генеральній асамблеї Організації Об'єднаних Націй пункту про "Обов'язок захищати", щоб звузити можливість ООН обговорювати злочини проти людяності і порушення прав людини.

Це - Білорусь, Іран, Киргизстан, ДР Конго, КНР, Куба, М'янма, Нікарагуа, Росія, Єгипет, Ерітрея, Південний Судан, Сирія, повідомив у Facebook постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

Підкреслив, що ці країни входять в "коло затятих борців з правом Генасамблеї обговорювати питання, що мають пряме відношення до боротьби з масовими порушеннями прав людини і злочинами проти людяності". Ці країни "вперто і відчайдушно" борються за те, щоб в ООН не обговорювали їх власну спотворену концепцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада безпеки ООН підтримала цілісність України, проти голосували одна країна

Відповідну пропозицію на голосування внесла Сирія, за словами Кислиці, "одна з головних проксі" Росії в Генасамблеї.

"Ця країна часто використовується російськими дипломатами, які роблять вигляд в ГА, що це власне не їх ініціатива, але вони готові підтримати. Матриця "настамнєт", - зазначив український дипломат.

Кислиця уточнив, що обов'язок захищати, або обов'язок захистити - концепція в міжнародному праві. Підтримана ООН у 2005 році. Складається з декількох принципів, які засновуються на ідеї суверенітету не як привілею держави, а як, зокрема, обов'язку держави щодо свого населення. Згідно із концепцією, на державі лежить первинний обов'язок щодо захисту населення на території держави. Якщо ж держава не в змозі захистити людей, чи то через відсутність можливості, чи то через брак або відсутність політичної волі - обов'язок захищати переходить до міжнародного співтовариства.

ООН закликала владу Росії розслідувати можливе отруєння опозиціонера Олексія Навального, назвавши його спробою вбивства. Про це заявила Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет. За її словами, Навальний став жертвою "серйозного злочину" і більш за все потребував "державного захисту", якого так і не отримав.

Зараз ви читаєте новину «РФ і ще 12 авторитарних країн виступили в ООН зі скандальною заявою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути