понеділок, 26 листопада 2018 08:46

Реакція світу на агресію Росії в Азовському морі

Росія своїми діями в Азовському морі довела відсутність інтересу до пошуку шляхів рішення щодо мирного врегулювання з Україною.

"Так, на жаль. Ця ескалація є доказом того, що Росія, схоже, не зацікавлена в будь-яких результатах від переговорного процесу по Україні",
– написав голова комітету німецького Бундестагу з питань зовнішньої політики Норберт Реттген у Twitter.

Зараз він єдиний німецький політик, який прокоментував агресію Росії в Азовському морі.

"Канада засуджує агресію Росії проти України у Керченській протоці. Ми закликаємо РФ до негайної деескалації, звільнення захоплених суден та відновлення свободи навігації",
– заявила міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд у своєму Twitter.

Вона додала, що "Канада непохитна у підтримці суверенітету України".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збройні сили України привели в повну бойову готовність

У Польщі засудили агресивні дії Російської Федерації в Азовському морі та закликала її дотримуватися міжнародного права.

"Сьогоднішня драматична ескалація напруженості у водах Азовського моря, внаслідок якої поранені моряки і пошкоджені кораблі ВМФ України, стала наслідком послідовних порушень Росією основних принципів міжнародного права, у тому числі в порушенні територіальної цілісності і суверенітету України,
– йдеться у заяві Міністерства закордонних справ Польщі.

У повідомленні зазначили, що після незаконної окупації Криму, розпалювання конфлікту на Донбасі, будівництва Керченського мосту без згоди влади в Києві, Росія порушила принцип свободи судноплавства.

"Ми рішуче засуджуємо агресивні дії Росії та закликаємо владу країни поважати міжнародне право, а обидві сторони – до стриманості в нинішній ситуації, яка може поставити під загрозу стабільність європейської безпеки", – повідомили у польському відомстві.

Автор: msz.gov.pl
  Заява МЗС Польщі
Заява МЗС Польщі

Міністр закордонних справ Естонії Свен Міксер заявив, що Естонія засуджує агресію РФ в Азовському морі і Керченській протоці й закликає негайно звільнити кораблі Військово морських сил України.

Він закликав російську сторону припинити атаку, звільнити кораблі й дозволити їм повернутись в порти України, повідомляє Міністерство закордонних справ Естонії.

"Естонія засуджує атаку Росії проти кораблів Військово-морських сил України в Керченській протоці і закликає російську сторону припинити атаку, звільнити кораблі і дозволити їм безперешкодно повернутися в порти України", - заявив Міксер.

Також він додав, що вони мають справу з навмисною ескалацією напруженості з боку РФ, грубим порушенням міжнародного права та агресією проти суверенітету й територіальної цілосності України.

У Конгресі Сполучених Штатів Америки також засудили протиправні дії Росії в Азовському морі.

"Зухвале порушення Росією міжнародного права в Азовському морі і провокаційні атаки щодо суверенітету України є абсолютно неприйнятними. Росія повинна негайно відновити свободу плавання через Керченську протоку, дозволивши українським судам вільно використовувати українські порти", - йдеться в заяві конгресмена і співголови Українського конгресового кокуса Брайан Фіцпатрік.

"США не ігнорувати агресію Росії проти України", - додав конгресмен.


25 листопада Росія вдалась до відвертої агресії в Азовському морі. Прикордонний корабель РФ протаранив рейдовий буксир українських військових. Командування ВМС України наголошує, що два малих броньованих артилерійських катери та рейдовий буксир ВМС ЗСУ переходили з порту Одеси до порту в Маріуполі планово і відповідно до міжнародних норм. Кораблі продовжили свій шлях до Маріуполя.

Вже під час виходу з Керченської протоки російські прикордонні судна відкрили вогонь по українських кораблях, внаслідок чого 6 українських воїнів зазнали поранень. Також Росія захопила два українських судна.

Зараз ви читаєте новину «Реакція світу на агресію Росії в Азовському морі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути