понеділок, 19 серпня 2019 14:51

Радіаційна хмара від вибуху в Сєвєродвінську накрила Україну

Радіаційна хмара від вибуху в Сєвєродвінську накрила Україну
На полігоні внаслідок вибуху загинули 5 людей. Фото: i.obozrevatel.com

Організація договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань показала, як могли розлетітися радіонукліди по світу після вибуху ракети на полігоні під Сєвєродвінськом, Росія.

Анімовану карту радіаційного шлейфу оприлюднив голова організації Лассина Зербо у Twitter.

На ній чітко видно рух хмари, яка 15 серпня зачепила Крим і більшу частину південно-східної України. Місцями – центральну частину країни.

Потім продовжила рух аж до Чернівеччини. Трохи зачепило і Київщину. Над територією України хмара "літала" від 15 до 18 серпня включно. Спостереження, показані на мапі, велися від 8 серпня.

Зербо зазначив, що 2 станції моніторингу, що діють у Росії в рамках Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань, перестали передавати сигнал після вибуху ракети під Сєвєродвінськом.

Йдеться про станції в Кірові та Дубні, які розташовані найближче до місця вибуху. Вони перестали передавати сигнал за 2 дні після події. За словами Зербо, російська сторона пояснила це "проблемами з мережею і зв'язком".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США розсекретили документи про Чорнобильську катастрофу

8 серпня на території полігону в Архангельській області Росії прогримів вибух. Загинули щонайменше 5 осіб, незабаром у регіоні помітили підвищений радіоактивний фон. 10 серпня у "Росатомі" повідомили, що вибухнула реактивна рухова установка, і згодом визнали, що трагедія сталася під час випробування нового "спецвиробу".

Прес-служба Росгідромету повідомила, що доза гамма-випромінювання у день вибуху перевищена у 4-16 разів. При цьому Норвегія виявила крихітні кількості радіоактивного йоду на кордоні з РФ за кілька днів після вибуху на полігоні.

Лікарів Архангельської обласної лікарні в Росії не попередили, що після вибуху ракети у Сєвєродвінську до них відправили заражених радіацією пацієнтів. У одного з медиків після обстеження у Москві виявили в м'язовій тканині радіоактивний ізотоп цезій-137.

Зараз ви читаєте новину «Радіаційна хмара від вибуху в Сєвєродвінську накрила Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути