середа, 15 березня 2023 07:28

Спецтема: Війна Росії проти України

Путін змушений обирати між навченими солдатами і якісним ОПК

Путін змушений обирати між навченими солдатами і якісним ОПК
Мінфін Росії розглядає можливість випуску військових облігацій. Фото: eastnews.ua

Російській владі доведеться обирати між кваліфікованими робітниками оборонно-промислового комплексу та навченими солдатами, які воюють в Україні.

Кремль продовжує вживати заходів щодо мобілізації оборонно-промислової бази (ОПБ), яка зазнає труднощів, для тривалих військових дій, повідомили аналітики Інституту вивчення війни (ISW). Зокрема такі заходи змусять російського диктатора Володимира Путіна обирати між кваліфікованими робітниками в оборонці та навченими військовими.

"Путін під час відвідування 14 березня авіаційного заводу в Улан-Уде в Бурятії заявив, що ОПБ відчуває брак належним чином підготовлених кадрів, і оголосив про низку реформ, спрямованих на залучення більшої кількості фахівців для роботи на військових заводах, що включає перерозподіл федеральних активів на житло та підвищення заробітної плати", – ідеться у звіті американських аналітиків.

Путін також оголосив, що міністерство промисловості та торгівлі РФ підготувало список спеціальностей, яким нададуть відстрочку від військової служби. Це свідчить про те, що Кремль надає пріоритет використанню кваліфікованих робітників у виробництві російської зброї, а не навченим солдатам, які воюють у російській армії.

Голова міноборони РФ Сергій Шойгу під час відвідин корпорації "Тактичне ракетне озброєння" у Московській області закликав завод подвоїти виробництво навіть після оголошення про те, що підприємство виконало всі вимоги держоборонзамовлення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порахували, скільки територій Росія захопила в Україні за місяць наступу

Мінфін Росії також розглядає можливість випуску військових облігацій.

"У міністерстві оборони Великої Британії вважають, що указ Путіна від 3 березня про державний нагляд за оборонними підприємствами встановлює умови для мінпромторгу РФ обходити керівників ОПР на підприємствах, які не відповідають російським стандартам виробництва", – додали американські експерти.

Водночас рросійські оборонні підприємства значно знизили свої вимоги до найму і тепер приймають працівників без досвіду та з історією вживання наркотиків, судимості та банкрутства. В ISW раніше повідомляли про спроби РФ "омолодити" свій ОПК в умовах нестачі робочої сили та західних санкцій. І, як наслідок, про відсутність успіху у цьому починанні.

Міністерство оборони Російської Федерації з 1 квітня розпочне новий набір контрактників до російської армії. У планах Кремля – поповнити військо 400 тис. новобранців. Відомство вже розіслало в регіони документи із зазначенням кількості людей, з якими мають підписати контракти.

Зараз ви читаєте новину «Путін змушений обирати між навченими солдатами і якісним ОПК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути