Ексклюзиви
понеділок, 26 вересня 2022 08:40

Спецтема: Війна Росії проти України

Путін роками не зможе розв'язати проблеми, які підривають мобілізацію у РФ – ISW

Путін роками не зможе розв'язати проблеми, які підривають мобілізацію у РФ – ISW
21 вересня президент РФ Володимир Путін оголосив про часткову мобілізацію росіян. Фото: facebook.com/MIDRussia

Президент Російської Федерації Володимир Путін не доклав жодних зусиль, аби в інформаційному просторі РФ підготувати своїх громадян до війни проти України та мобілізації.

До 24 лютого високопосадовці та пропагандисти РФ неодноразово висміювали ідею нового вторгнення в Україну. Від початку війни Путін продовжував називати вторгнення "спеціальною військовою операцією", повідомив американський Інститут вивчення війни (ISW) 26 вересня.

"Промахи Путіна щодо цього особливо важливі, оскільки на російській землі немає ні українських військ, ні військ НАТО, також немає загрози вторгнення у РФ. Зараз не 1812, 1914 або 1941 рік. І фактори, які сприяли мобілізації населення тоді, просто відсутні у війні проти України, хоч би як Путін її не представляв своєму народу", – наголосили в ISW.

Аналітики додають, що проблеми, які підривають зусилля Путіна з мобілізації росіян, настільки глибокі та фундаментальні, що він не зможе розв'язати їх найближчими місяцями, можливо, і роками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мобілізація в Росії – Ростовську область закрили на в'їзд та виїзд

"Ця мобілізація не вплине на перебіг війни у 2022 році і, імовірно, не матиме драматичного впливу на здатність Росії підтримувати нинішній рівень зусиль у 2023 році", - зазначили в ISW.

Аналітики додали, що збройні сили Росії не створювали умов для ефективної мобілізації принаймні з 2008 року. І не формували резервні сили, необхідні для миттєвого призову. Швидкого розв'язання цих проблем немає.

"Процес мобілізації буде потворним, якість резервістів низькою, а їхня мотивація воювати, ймовірно, ще гіршою", – вважають аналітики.

21 вересня Володимир Путін оголосив про часткову мобілізацію росіян. Призову підлягатимуть нібито тільки громадяни, які перебувають у запасі. Міністр оборони Росії Сергій Шойгу говорить про 300 тис. резервістів, яких планують призвати.

Пізніше з'ясувалося, що в указі про мобілізацію є таємний пункт, який дає змогу міноборони країни призвати на війну більш як 1 млн людей, здебільшого із сіл.

У Росії почалися акції протесту проти мобілізації, невдоволених затримували. У Москві й Воронежі затриманим почали видавати повістки до військкоматів.

Найбільше людей на вулиці вийшли в Дагестані. Президент Володимир Зеленський закликав росіян боротися проти злочинного призову.

Зараз ви читаєте новину «Путін роками не зможе розв'язати проблеми, які підривають мобілізацію у РФ – ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути