пʼятниця, 05 квітня 2024 08:26

Спецтема: Війна Росії проти України

Путін хоче заспокоїти росіян - ISW

Путін хоче заспокоїти росіян - ISW
За даними аналітиків, російський диктатор Володимир Путін намагається заспокоїти російське суспільство. Фото: gettyimages.com

Диктатор Володимир Путін нині намагається заспокоїти російське суспільство, яке стурбоване економічними наслідками війни.

Путін хоче врівноважити протидіючі зусилля Кремля сформувати соціальні очікування щодо затяжної російської війни. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Зокрема, аналітики нагадують, що російський президент під час виступу на 12-му з'їзді Федерації незалежних профспілок РФ у Москві 4 квітня заявив, що в найближчі роки Росія відчуватиме високий попит на людський капітал і зіткнеться з нестачею робочої сили.

Диктатор також заявив, що майбутній дефіцит робочої сили в Росії є "абсолютно очевидним" і що для РФ "критично важливо" підвищити продуктивність праці, модернізувати та автоматизувати різні сектори економіки, такі як промислове виробництво, сфери послуг та агропромислову сферу.

Путін заявив, що у Росії немає великого вибору: "або потрібно імпортувати робочу силу з-за кордону, або підвищити продуктивність праці". За словами російського диктатора, РФ повинна продовжувати покладатися на міграцію для розв'язання проблеми нестачі робочої сили. Це, ймовірно, сигналізує російським ультранаціоналістичним виборцям припинити заклики до політики проти мігрантів, особливо на хвилі теракту в "Крокус Сіті Холі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти за добу втратили 15 танків і понад 860 солдатів

Раніше ISW оцінював, що антимігрантська політика може погіршити нестачу робочої сили в Росії та погіршити зусилля РФ щодо криптомобілізації, і що російська влада навряд чи повністю піддасться ультранаціоналістичним ксенофобським вимогам різко скоротити, якщо не ліквідувати, імміграцію до Росії шляхом російської війни.

Путін також заявив, що РФ не перевела свою економіку на воєнний стан, а російська економіка натомість "досить збалансована" та виконує всі соціальні гарантії. Водночас він зазначив, що російський уряд концентрує свої зусилля та адміністративні та фінансові ресурси на розвитку оборонної промисловості.

"Припущення диктатора про те, що російська економіка перебуває або не перебуває у воєнному стані, залежно від регіону, до якого він звертається, є помилковими, оскільки протягом останніх кількох років РФ поступово, але ефективно мобілізувала свою оборонну промисловість для підтримки свого вторгнення в Україну", - зазначають аналітики.

Росія нині виділяє приблизно третину чи більше свого щорічного федерального бюджету на оборону. Президент Польщі Анджей Дуда 20 березня попередив, посилаючись на неуточнене німецьке дослідження, що Путін посилює зусилля, щоб перевести Росію до військової економіки з наміром бути здатним атакувати НАТО вже у 2026 або 2027 роках.

За даними аналітиків, Кремль не здійснив і, ймовірно, не може швидко перевести російську економіку на повну економічну мобілізацію, як це зробив Радянський Союз під час Другої світової війни. Хоча Кремль постійно звертається до міфів так званої Великої Вітчизняної війни, щоб припустити, що Росія здатна на такі зусилля.

"Регулярні заклики Кремля до ширшої економічної мобілізації, ймовірно, мають на меті посилити внутрішню підтримку вторгнення Росії в Україну та створити страх на Заході перед здатністю Кремля залучити в Україну значну кількість матеріальних засобів. Зусилля Кремля запевнити громадян Росії в економічній і соціальній стабільності РФ, ймовірно, спрямовані на те, щоб уникнути виклику суспільного невдоволення перспективою майбутніх економічних зривів", - додають аналітики.

Речник Кремля Дмитро Пєсков, міністр оборони РФ Сергій Шойгу та міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров посилили інформаційний тиск з тим, щоб підштовхнути Україну до переговорів та змусити Захід боятися і "самостримуватися".

Водночас Росія продовжує готуватися до потенційної війни з НАТО, вважають аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Зараз ви читаєте новину «Путін хоче заспокоїти росіян - ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути