Ексклюзиви
четвер, 13 травня 2021 13:05

"Щеплення вакциною Covishield не є підставою для в'їзду в ЄС" - ексклюзивно в коментарі EMA для Gazeta.ua

"Щеплення вакциною Covishield не є підставою для в'їзду в ЄС" - ексклюзивно в коментарі EMA для Gazeta.ua
Найпопулярніша в Україні вакцина проти коронавірусу - Covishield від компанії AstraZeneca, вироблена в Індії / Getty Images

У відповідь за запит Gazeta.ua до "Європейського агентства з лікарських засобів", EMA, про вакцину проти коронавірусу AstraZeneca Covishield, там відповіли, що вакцинація нею зараз не є підґрунтям для в'їзду в ЄС.

EMA видає рекомендації країнам Євросоюзу щодо дозволу в'їжджати громадянам третіх країн, як-то Україна, на підставі вакцинації. Проте в Агентстві зазначили, що зрештою кожна країна сама визначає порядок дозволу на в'їзд.

"Covishield - це назва вакцини AstraZeneca, виробленої "Інститутом сироватки Індії". Однак цей об'єкт ще не авторизований в ЄС. Отже, зараз на неї не поширюється ліцензія Євросоюзу. Не можемо надати приблизний графік авторизації вказаної вакцини. Той факт, що вакцина, вироблена в цьому місці й не дозволена в ЄС, не означає, що вона не дозволена для використання в інших юрисдикціях. Водночас, ухвалення рішень про національні правила в'їзду та обмеження щодо карантину виходить за межі нашої компетенції. Якщо збираєтеся їхати в країну ЄС, то можете зв'язатися з відповідною національною владою для надання вам додаткової інформації", - ідеться у відповіді EMA для Gazeta.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Словаччина купуватиме російську вакцину

Зараз, згідно з даними на сайті EMA, Агентство ліцензувало в Євросоюзі такі вакцини: Comirnaty від компанії Pfizer/BioNTech, COVID-19 Vaccine від компанії Moderna, оригінальну британсько-шведську вакцину від компанії AstraZeneca Vaxzevria, а також вакцину Janssen від компанії Johnson&Johnson's, яка потребує лише одного уколу.

Зараз ЕМА розглядає ліцензування на території Євросоюзу таких вакцин: CVnCoV від німецької компанії CureVac, NVX-CoV2373 від американської компанії Novavax, російську "Спутник V", а також COVID-19 Vaccine (Vero Cell) Inactivated від китайської компанії Sinovac Biotech.

В Україні найпопулярнішою вакциною проти коронавірусу є Covishield від компанії AstraZeneca, вироблена в Індії. А також її корейський аналог від AstraZeneca - AstraZeneca-SKBio. Жодна з них поки не ліцензована в Євросоюзі.

Крім цього, планують вакцинувати китайською вакциною від компанії Sinovac Biotech, німецькою від Pfizer/BioNTech та американською від Novavax.

Станом на 28 квітня в Україну привезли майже 1,2 млн доз вакцин. Вакцини в Україні такі: Covishield - 500 тис. доз, AstraZeneca-SKBio - 367 тис., CoronaVac від компанії Sinovac - 215 тис., і від Pfizer - 117 тис.

На 13 травня в Україні отримали першу дозу вакцини понад 901 тис. громадян. Майже 4 тис. повністю вакциновані.

Зараз ви читаєте новину «"Щеплення вакциною Covishield не є підставою для в'їзду в ЄС" - ексклюзивно в коментарі EMA для Gazeta.ua». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути