пʼятниця, 09 квітня 2021 17:21

Принц Філіп 73 роки був "сильним і стійким" чоловіком королеви Єлизавети ІІ

Принц Філіп 73 роки був "сильним і стійким" чоловіком королеви Єлизавети ІІ
Принц Філіп у 2007 році / Getty Images

Принц Філіп, герцог Единбурзький, який 73 роки був чоловіком королеви Єлизавети II, помер у віці 99 років.

Букінгемський палац опублікував заяву, що герцог помер "мирно" в п'ятницю вранці, 9 квітня. Про це пише ABC.

Філіп народився на грецькому острові Корфу 1921-го. Був 5-ю дитиною і єдиним сином принца Греції та Данії Ендрю і принцеси Аліси Баттенберг - правнучки королеви Вікторії.

Його родині довелося втікати з Греції, коли дядько, король Костянтин, був змушений відректися від престолу 1922 року. Філіп і його мати провели кілька років у вигнанні у Франції, перш ніж він опинився в школі-інтернаті в Англії.

Філіп приєднався до британського Королівського флоту 1939 року, і одним із його перших обов'язків було розважити юну принцесу Єлизавету та її сестру Маргарет під час королівської екскурсії по військово-морському коледжу в Дартмуті.

Філіп, якому було 18 років, справив незабутнє враження на 13-річну Єлизавету, і пара почала обмінюватися листами, які переросли в роман. Тоді Філіп почав проводити Різдво з королівською родиною в Віндзорському замку під час Другої світової війни. Пара одружилася 1947-го, і Філіп став чоловіком майбутнього монарха.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер чоловік королеви Єлизавети II

Філіп мав довгу кар'єру в Королівському флоті, служив на військовому кораблі під час Другої світової війни, де отримав високу оцінку за дії під час битви при мисі Матапан в Греції 1941-го. Пізніше отримав звання старшого лейтенанта і був на борту військового корабля в Токійській затоці, коли японці капітулювали у вересні 1945 року.

1950-го, у віці 28 років, прийняв командування кораблем, але його кар'єра у флоті була перервана смертю короля Георга VI, батька Єлизавети, в 1952 році.

Після 1952-го принц Філіп повністю присвятив себе службі королівської сім'ї, виконуючи численні церемоніальні та благодійні обов'язки. Був покровителем близько 800 організацій. У 1964-1986 роках був президентом Міжнародної федерації кінного спорту. У 1981-1996-х - Всесвітнього фонду дикої природи. 1973 року першим із членів британської королівської сім'ї відвідав СРСР.

Філіп був найстарішим в історії чоловіком царюючого британського монарха. 25 лютого 2013-го став найстарішим в історії членом британської королівської сім'ї чоловічої статі. Доти рекорд належав третьому сину королеви Вікторії - принцу Артуру. Під час святкування 90-річчя 2011 року принц Філіп заявив про бажання зменшити свої громадські функції.

В останні роки його здоров'я слабшало. 2017-го пішов у відставку з королівських обов'язків. Кілька разів опинявся в лікарні. 16 березня цього року його востаннє виписали з лондонської лікарні короля Едуарда VII після того, як помістили місяць тому для "запобіжних заходів". Принцу Філіпу в червні виповнилося б 100 років.

Відомий своєю відвертістю, принц Філіп був ключовим джерелом підтримки королеви, яка описувала його як "сильного і стійкого" протягом усього їхнього 73-річного шлюбу. У принца Філіпа залишилися дружина королева і діти - принц Чарльз, принцеса Анна, принц Ендрю і принц Едуард та їх сім'ї.

Зараз ви читаєте новину «Принц Філіп 73 роки був "сильним і стійким" чоловіком королеви Єлизавети ІІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути