четвер, 10 червня 2021 07:28

Президенту Албанії оголосили імпічмент

Президенту Албанії оголосили імпічмент
Парламент Албанії оголосив імпічмент президенту Меті. Фото Reuters

Парламент Албанії оголосив імпічмент президенту Іліру Меті за порушення Конституції перед виборами очільника країни.

Депутати ухвалили рішення під час позачергового голосування у середу. Попередньо тимчасова слідча комісія оголосила, що Мета порушив 16 статей Конституції напередодні виборів в Албанії 25 квітня, пише Euronews.

Мету звинуватили у тому, що він не виконав свого обов'язку гарантувати національну єдність і підтримав опозицію на нещодавніх виборах.

Прем'єр-міністр Еді Раму заявив, що президент керує "клептократичним режимом" і зосереджує в своїх руках всі законодавчі, адміністративні і судові повноваження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Можливий початок імпічменту: Нескоромний має документи щодо громадянства Зеленського

Президент Албанії виконує здебільшого символічні повноваження, але водночас має деяку владу над судовою системою і збройними силами. Роль президента вважається аполітичною, але Мета регулярно вступає в конфлікти з урядом Еді Рами.

У ніч на 12 квітня 1995 року невідомі в темних комбінезонах і військовій формі жорстоко побили білоруських депутатів у будівлі Верховної Ради в Мінську. Депутати входили до фракції "Відродження" та голодували на знак протесту проти політичних ініціатив президента Олександра Лукашенка.

Напередодні Лукашенко заявив, що прагне провести референдум із питань зміни національної символіки, надання російській мові статусу другої державної, денонсації Біловезької угоди й дозволу президенту розпустити парламент. Ініціативу мали розглянути у Верховній Раді, ухвалити чи відхилити.

Уже лунали пропозиції почати процедуру імпічменту Лукашенка, але нічого не відбулося. Урешті депутати, не бачачи жодної конкретної підтримки, проголосували за ратифікацію Договору про двосторонні білорусько-російські відносини та припинили голодування.

Зараз ви читаєте новину «Президенту Албанії оголосили імпічмент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути