вівторок, 10 жовтня 2017 18:03

Президентом ПАРЄ стала депутат із Кіпру

Президентом ПАРЄ стала  депутат із Кіпру
Схоже, що Стелла Кіріакідес має проросійські настрої, як і її попередник. Фото: eurointegration.com.ua

Новим Президентом Парламентської асамблеї Ради Європи стала представниця парламенту Кіпру Стелла Кіріакідес. Однак є підозри, що вона має про-російські настрої.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Про результати голосування повідомив головуючий на засіданні парламентської асамблеї Ради Європи.

ПАРЄ обирає президента зі свого складу. Процент голосів рахується від спискового складу. Вибори пройшли у три тури. Протягом двох з них Кіріакідес лідирувала, але не отримала абсолютної більшості (50%+1 голос) - 152 голосів. У третьому турі достатньо набрати абсолютну більшість від кількості депутатів, які взяли бюлетені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Друг України та ворог Путіна - нардеп назвав "українського" кандидата в президенти ПАРЄ

Те, що Стелла Кіріакідес - жінка, зіграло на її користь, оскільки для Ради Європи важливим є гендерний баланс.

Також її перемога демонструє переважання проросійських настроїв в ПАРЄ, оскільки її суперник Емануіліс Зінгеріс відомий своїм критичним ставленням до Росії. Українська делегація підтримала саме його кандидатуру під час голосування.

Перший тур виборів відбувся 9 жовтня. Тоді представники Литви повідомили виданню Delfi, що кіпріотку в ПАРЄ підтримують прихильники повернення російської делегації.

"Емануеліс ясно висловився, що якщо він буде головою, то зробить все, щоб Росії тут не було, поки вона не виконає вимог", - наводить видання слова члена литовської делегації Кястутіса Масюліса.

Про те, що скандальний президент асамблеї Педро Аграмунт написав заяву про відставку нібито "за станом здоров'я" стало відомо у п'ятницю, 6 жовтня. Він пішов у відставку за день до початку парламентської сесії.

Депутати вітали один одного з перемогою, адже Україна домагалася цього майже рік, а останні дві сесії майже виключно були присвячені зняттю Аграмунта. Причиною його розработу з українцями є його активне наполягання на поверненні російської делегації до складу Парламентської асамблеї.

Зараз ви читаєте новину «Президентом ПАРЄ стала депутат із Кіпру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути