середа, 18 квітня 2018 06:05

Хребет зламаний, сліди від кип'ятильника в роті - "російського Ілона Маска" закатували у СІЗО

Хребет зламаний, сліди від кип'ятильника в роті -  "російського Ілона Маска" закатували у СІЗО
Спуск дизель-електричного підводного човна "Колпіно" проекту 636 "Варшав'янка" на "Адміралтейських верфях" в Санкт-Петербурзі. Фото: РИА Новости

Російського підприємця, директора ІТ-компанії Валерія Пшеничного катували, зґвалтували, а потім убили в камері пітерського СІЗО.

Валерій Пшеничний проходив обвинуваченим у кримінальній справі про розкрадання грошей на держоборонзамовлення. Його компанія "Новіта ПРО" розробляє тривимірну комп'ютерну модель підводного човна "Варшав'янка" для обслуговування після продажу. Підозрюваний у розкраданні грошей співробітник переклав провину на Пшеничного. Чоловіка закатували у СІЗО – зламали хребет, зґвалтували та задушили. Заявили, що наклав на себе руки, повідомляє "Новая газета".

У 2016-му Пшеничний запідозрив свого партнера Андрія Петрова в крадіжці мільйонів з рахунків фірми. Домігся порушення кримінальної справи. Петрова заарештували. Через місяць арешту Петров дав покази. Звинуватив у розкраданні самого Пшеничного. Той нібито змовився із власником компанії-замовника "Адміральтійські верфі" Глебом Ємельченковим. Петрова випустили, а нових фігурантів заарештували. Через три тижні Пшеничного знайшли повішеним у камері. Перед тим з неї вивели його співкамерників.

Пшеничного друзі називали "російським Ілоном Маском"

Винаходом Пшеничного став мобільний дата-центр для ремонту субмарин. Єдине ремонтне підприємство є у Петербурзі на "Адміральтійських верфях". Розроблювані "Новіта ПРО" мобільні дата-центри за розмірами приблизно як два з'єднані залізничні контейнери. Їх можна було б швидко доправити в будь-яку точку країни. Всередині знаходилась би електронна тривимірна модель всієї субмарини.

Зайшовши всередину, співробітник судноремонтного заводу опинявся б ніби всередині судна. Зміг би "розрізати" підводний човен, оглянути будь-який вузол, зв'язатися з колегами у Санкт-Петербурзі.

Подібна розробка не має аналогів у Росії. Її можна було б використати не лише в судноремонтній, але і в нафтовій промисловості. Пшеничний планував запатентувати ідею мобільних центрів, але не встиг.

"Тепер тобі тільки могила метр на два"

16 січня в компанію і до її керівника додому прийшли з обшуком. Чоловіка заарештували. Через три тижні вбили.

Подивилися на костюми чоловіка в шафі - і відразу говорять: "Ну, це все тобі більше ніколи не знадобиться". Слідчий сказав, що тепер йому буде потрібно тільки могила розміром метр на два", - розповідає про обшук дружина винахідника Наталя Пшенична.

Кілька років до того Пшеничний переніс інсульт. Під час обшуку у нього підскочив тиск до 250 на 140. Дружина розповіла слідчим про здоров'я чоловіка. Передала їм медичні документи. Вони не були долучені до справи. Це з'ясувалося, коли адвокати клопотали про зміну запобіжного заходу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порваний рот та обпалені статеві органи: 2-річну дитину закатували до смерті

"Нікому нічого не плати"

Близько 14:00 з його камери вивели трьох сусідів. Через годину – самого Пшеничного. Де він перебував, що відбувалося і коли повернувся – невідомо. О 17:00 конвой привів одного із співкамерників. Вони виявили Валерія повішеним на шнуркові від каптура толстовки.

Поруч валявся відірваний шнур від кип'ятильника і розірваний кросівок одного зі співкамерників. Ув'язнений намагався розкрити вени супінатором від кросівка, але не зміг, відірвав кабель і хотів вбити себе струмом, а потім витягнув шнурок з капюшона толстовки і повісився, пояснили співробітники ізолятора

Шнурок має довжину 40 см. Повіситися на ньому таким чином, як зробив Пшеничний, неможливо, говорять експерти. Родичі підозрювали, що у Валерія стався інсульт і він помер від нього. До цього встиг передати дружині три записки. В усіх просив нікому нічого не платити.

Пізніше з'ясувалося, що чоловіка катували.

Причиною смерті експерти називають тупу травму шиї і асфіксію. Перед смертю Пшеничного ґвалтували, стверджують експерти із державного Санкт-петербурзького бюро судово-медичної експертизи. Аналіз показав, що це робили не співробітники СІЗО, а стороння людина. Електротравми від шнура від кип'ятильника знайшли в роті. На тілі - різані і колоті рани. Також чоловікові зламали хребет.

"Колись він приїхав до Ленінграда вступати в інститут з маленьким валізкою. У нього нічого не було. Йому в житті ніхто не допомагав, він все домагався сам. Ми з чоловіком разом були 40 років, - розповідає Наталя Пшенична. - Я ніколи не зустрічала іншого такого ж розумного, яскравого, сильного, позитивного чоловіка. Він був упевнений в собі, в своїй позиції, знав, що не винен, і нічого не боявся ".

Родичі підозрюють – з чоловіка могли вибивати зізнання або гроші, які він благав нікому не платити.

В окупованій Макіївці бойовики з "поліції ДНР" закатували 18-річного Влада Гіневіча. Його звинувачують у прогулах у ПТУ. Хлопця вбили у відділку, повідомляє журналіст Денис Казанський у Facebook.

"Вчора Влада забрали в міліцію. Забрали разом з мамою, відвезли до Бутовського повороту, біля паспортного столу. Його завели, а її залишили на вулиці. З її вуст вам доношу - вона чекала його годин 5-6, і він їй написав: "Мам, принеси поїсти". Вона стукала, але її не впускали. Потім приїжджає "швидка". Вона каже, що зрозуміла, що щось тут негаразд. Потім через деякий час виходять і питають: "Ви Гіневіч?" І сказали: "Ваш син помер", - пишуть близькі загиблого.

Зараз ви читаєте новину «Хребет зламаний, сліди від кип'ятильника в роті - "російського Ілона Маска" закатували у СІЗО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути