неділя, 30 серпня 2020 16:25

"Повернення назад не буде" - лісові пожежі загрожують усьому світу

"Повернення назад не буде" - лісові пожежі загрожують усьому світу
Сезони лісових пожеж у світі стали тривалішими та інтенсивнішими. Фото: pexels.com

На 13% цьогоріч зросла кількість лісових пожеж у світі порівняно з минулим роком. Така тенденція стосується всіх континентів.

В Амазонському дощовому лісі кількість пожеж зросла на 52% у порівнянні з середнім показником даних за минуле десятиліття і на 24% у порівняні з минулими трьома роками. Сезони лісових пожеж стали тривати на близько 20% довше, ніж у 1970-х роках, і вони стали більш інтенсивними, повідомляє Independent.

Також зараз пожежники Каліфорнії борються із однією з найбільших пожеж в історії штату. Палає і в Колорадо. А в Австралії вогонь знищив п'яту частину всіх дерев.

За даними Всесвітньої лісової варти, 75% лісових пожеж стають результатом підпалу, і разом вони вже викинули у повітря вуглецевого газу, що є еквівалентом річного викиду вуглецевого газу всіх країн-членів ЄС за один рік.

Зазначають, що лісові пожежі й зміна клімату пов'язані між собою. Адже тепліша та суха погода, разом з освоєнням земель для сільськогосподарських і лісогосподарських потреб, є ідеальними обставинами для лісових пожеж у світі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Каліфорнії величезні пожежі спалахнули з новою силою. Фото і відео

За словами виконавчого директора з питань природокористування та охорони довкілля у Великій Британії Майка Барретта, потрібно терміново припинити вирубку лісів. А також не зменшувати інвестицій у запобігання пожежам та відновлення зруйнованих територій.

"Знищення лісів, зміна клімату та пожежі штовхають Амазонку до точки, де вона не може відновитися. Якщо ми втратимо Амазонку, то програємо боротьбу зі зміною клімату. Повернення назад не буде", - каже Барретт.

Тропічні ліси – це величезні поглиначі вуглецю. За деякими даними, поглинають близько 600 млн тонн вуглекислого газу на рік, або 23% від загальної кількості у світі.

Зараз ви читаєте новину «"Повернення назад не буде" - лісові пожежі загрожують усьому світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути