субота, 02 травня 2020 15:14

Посол України відмовився йти на церемонію у Берліні – там був російський колега

Посол України відмовився йти на церемонію у Берліні – там був російський колега
Посол України в ФРН відмовився від запрошення бургомістра Берліна взяти участь у покладанні квітів перед будинком на Шулленбургрінг. Фото: ermany.mfa.gov.ua.

Посол України в ФРН Андрій Мельник відхилив запрошення бургомістра Берліна Міхаеля Мюллера взяти участь у спільній церемонії покладання вінків перед будинком на Шулленбургрінг. Там, 2 травня 1945-го капітулювали війська Вермахта, які тримали оборону Берліна.

"Кілька тижнів тому троє послів отримали запрошення від мера Берліна Міхаеля Мюллера. Разом з представниками Росії, України та Білорусі він хотів у цю суботу покласти вінок, щоб відзначити кінець Другої світової війни, і не біля однієї з великих пам'яток міста, а перед ззовні непомітним житловим будинком у районі Берлін-Темпельхоф… Український посол відхилив запрошення", - йдеться у повідомленні видання Tagesspiegel.

Мельник висловив вдячність за запрошення, і пояснив причину своєї відмови.

"Вшанування пам'яті українських героїв, стоячи пліч-о-пліч з представником країни-агресора, яка вже шостий рік поспіль веде криваву війну на сході України та незаконно окупувала Крим, я не зміг би собі уявити навіть у найстрашнішому кошмарі. Спільне вшанування пам'яті є немислимим!", - заявив посол, акцентувавши на тому, що за цей час жертвами агресії Кремля стали понад 14 тис українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти готують святкування у Криму

Мельник добавив, що під час Другої світової війни понад 6 млн українців воювали у рядах Червоної Армії та ще 250 тис у військах союзників. Понад 3 млн українських солдат не повернулися додому живими, у тому числі поклавши життя в останні дні війни в операції по звільненню Берліна. Вермахт та есесівці замордували понад 5 млн мешканців України, яка була повністю окупованою між 1939 та 1944 роками.

9 травня у Росії влаштують парад авіаційної техніки та святковий салют. Акцію "Безсмертний полк" в РФ проведуть у вигляді "віртуальної ходи".

Зараз ви читаєте новину «Посол України відмовився йти на церемонію у Берліні – там був російський колега». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути