четвер, 23 липня 2020 14:42

Останній охоронець концтабору: 93-річного німця визнали винним у Голокості
3

У Німеччині засудили охоронця концтабору
Фото: Reuters
У Німеччині засудили охоронця концтабору
У Німеччині засудили охоронця концтабору

Німецький суд у Гамбурзі виніс вирок 93-річному колишньому охоронцеві нацистського концтабору. Чоловіка визнали винним у співучасті в убивстві ув'язнених.

Також цей вирок може виявитися останнім у справі Голокосту, пише Deutsche Welle.

Звуть засудженого до двох років (умовно) Бруно Дей. Йому було всього 17 років, коли він у серпні 1944 року почав свою річну службу як охоронець у концентраційному таборі Штуттхоф.

Суд визнав, що він є співучасником вбивства 5230 людей, яких утримували в таборі. Встановлено, що деяких із жертв стратили. Багато померли від хвороб.

Серед живих вдалося залишитися близько 40 колишнім в'язням. Саме вони разом із родичами жертв Голокосту подали позов проти охоронця табору. Процес тривав 9 місяців. Суд, не дивлячись на вік відповідача, взявся розслідувати справу, оскільки в неї немає терміну давності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Абажури з людської шкіри, випробування вакцинами і голод - як катували в'язнів Бухенвальду

Подробиці судового процесу

Сторона звинувачення заявляла, що охоронець Бруно Дей знав про все, що відбувалося в таборі. Однак він, як і інші такі ж охоронці, продовжував перешкоджати ув'язненим у втечі. Більшість із тих, хто намагався втекти, страчували в тому ж таборі.

До свідчень прикріпили й заяву 97-річного Йохана Солберга, який також пройшов Штуттхоф. Солберг особисто був свідком одинадцяти страт, включаючи повішення дітей. За його словами, щодня 100 ув'язнених, переважно євреїв, відправляли в газові камери.

Бруно відмовився визнавати свою провину до кінця. Хоча підтвердив, що знав про газові камери в концтаборі. Захист колишнього охоронця концтабору наполягав на тому, що його роль не була важлива і він не міг вплинути на те, що відбувалося в Штуттхофі.

"Сьогодні я хотів би вибачитися перед тими, хто пройшов це пекельне безумство, перед їхніми родичами. Щось подібне ніколи не повториться", - сказав Бруно Дей в заключному виступі перед судом.

Автор: Reuters
  У Німеччині засудили охоронця концтабору
У Німеччині засудили охоронця концтабору

Останній засуджений охоронець концтабору?

За даними DW, у Німеччині ще тривають розслідування щодо інших колишніх охоронців концтаборів. Однак вік і хвороби багатьох не дають їм змоги навіть прийти в суд.

Наприклад, у лютому 2019 року іншого колишнього охоронця Штуттгофа, 95-річного Йоганна Р., визнали занадто хворим, щоб він з'явився в суд. А 2017 року було зупинено судовий розгляд стосовно колишнього працівника Освенцима. 96-річному чоловікові встановили діагноз "недоумство".

Останні вироки в Німеччині були озвучені ще в 2015-2016 роках - також у справах працівників Освенцима. Один із колишніх охоронців концтабору навіть не дожив до завершення суду.

У Польщі ще наприкінці 1940-х пройшли власні розгляди щодо охоронців Штуттхофа. Тоді засудили 78 осіб, деяких стратили.

Концентраційний табір Штуттгоф був першим створеним нацистським режимом за межами Німеччини - у Польщі. Він уже функціонував як тюремний табір наступного дня після вторгнення в Польщу 1 вересня 1939 року.

Відзначимо, у світі щороку 27 лютого відзначають Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. Щороку на території найбільшого нацистського концтабору "Освенцим" цими днями проводять тематичні екскурсії.

Зараз ви читаєте новину «Останній охоронець концтабору: 93-річного німця визнали винним у Голокості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути