Ексклюзиви
середа, 21 листопада 2018 14:30

Популістів обирає кожен четвертий європеєць – дослідження

Підтримка популістських партій у Європі зросла втричі за останні 20 років.

Лідери популістів, особливо правого спрямування, отримали достатньо голосів, щоб зайняти урядові посади у 11 країнах.

Такі результати аналізу національних виборів у 31 країні Європи за останні 20 років. Дослідження провело британське видання The Guardian спільно з 30 провідними політологами.

Підтримка популістів послідовно зростає з 1998-го. 20 років тому популістські партії підтримували всього 7% виборців у всій Європі. На останніх національних виборах популісти здобули кожен 4 голос.

Автор: The Guardian
  Графік показує, як зростав рейтинг популістів з 1998-го. Червоний колір позначає лівих популістів, синій – правих, білий – інших спрямувань.
Графік показує, як зростав рейтинг популістів з 1998-го. Червоний колір позначає лівих популістів, синій – правих, білий – інших спрямувань.

"Не так давно популізм був явищем політичних окраїн. Зараз він став мейнстрімом", – каже Маттіус Рудійн, політичний соціолог із Амстердамського університету. Він очолював дослідницький проект.

Результати дослідження оприлюднили за 6 місяців до виборів до Європейського парламенту. Його автори передбачають: у наступному складі парламенту буде більше правих популістів, ніж будь-коли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Або ми платимо реальну ціну за газ і ковбасу, або їх не буде

Європа не єдина, де зростає підтримка популістів. Їх обрали до виконавчих органів влади в Індії, США, Бразилії, Мексиці та Філіппінах.

Серед причин дослідники називають економічну кризу. Вона посилила позиції лівих популістів. Наплив мігрантів збільшив підтримку правих. На руку популістам зіграли соціальні мережі та їхні алгоритми поширення повідомлень. Популістам вдалося переконати аудиторію, що вони не належать до традиційної політичної системи та корумпованих еліт.

Громадський рух "Чесно" презентував онлайн-курс для виборців "Як обирати, аби не шкодувати" на платформі Prometheus. Ідея курсу проста – навчити слухачів не довіряти популізму, політичним міфам і маніпуляціям, особливо під час виборів.

Зараз ви читаєте новину «Популістів обирає кожен четвертий європеєць – дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути