понеділок, 24 червня 2019 11:35

Помпео розповів про наміри США щодо Ірану

Помпео розповів про наміри США щодо Ірану
На вихідних Трамп заявив про підготовку нових санкцій проти Ірану. Фото:ichef.bbci.co.uk

Через загострення конфлікту між Тегераном і Вашингтоном державний секретар США Майк Помпео заявив про бажання створити глобальну коаліцію проти Ірану.

Про це він оголосив перед відльотом у Саудівську Аравію та Об'єднані Арабські Емірати.

"Ми будемо говорити з ними про те, як переконатися, що ми всі стратегічно єдині, і як можемо створити глобальну коаліцію, коаліцію не тільки з держав Перської затоки, але й в Азії та Європі, яка розуміє цей виклик і готова протистояти найбільшому у світі спонсору терору", - заявив Помпео.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, кому вигідна війна між США та Іраном

За його словами, метою переговорів у Саудівській Аравії та ОАЕ має стати перекриття Ірану "ресурсів для розпалювання терору, побудови своєї системи ядерної зброї та ракетної програми". Водночас він підтвердив пропозицію президента США Дональда Трампа щодо переговорів із Іраном "без передумов".

Вихідними Трамп заявив про підготовку нових санкцій проти Ірану. Також запевнив, що США, як і раніше, розглядають військові варіанти розв'язання протистояння з Іраном.

Напруженість між США та Іраном останнім часом посилилася. 20 червня іранське військове формування Корпус вартових Ісламської революції (КВІР) збило американський безпілотник RQ-4 Global Hawk. У КВІР заявили, що безпілотний літальний апарат був збитий у повітряному просторі Ірану. Натомість у Пентагоні наголосили, що збиття відбулося в міжнародному повітряному просторі над Ормузькою протокою, котра з'єднує Оманську затоку з Перською затокою. Президент Трамп так само переконаний, що збиття мало місце у міжнародних водах.

21 червня заступник міністра закордонних справ Ірану Аббас Аракчі заявив, що Тегеран має у своєму розпорядженні "неспростовні докази" того, що американський безпілотник був збитий в іранському повітряному просторі. Він вказав на те, що деякі з уламків збитого безпілотника були виявлені в іранських територіальних водах.

Того ж дня президент Трамп повідомив, що у відповідь на збиття американського безпілотника США вже були готові обстріляти Іран. Він відмовився від удару в останню мить, оскільки внаслідок цього могло загинути 150 людей, що "було б непропорційно збиттю безпілотника".

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп зупинив ракетний удар по Ірану у відповідь на знищення безпілотника-розвідника ВМС США за 10 хв. до його початку.

Зараз ви читаєте новину «Помпео розповів про наміри США щодо Ірану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути