вівторок, 13 лютого 2018 11:39

Польський прем'єр порівняв Богдана Хмельницького з Гітлером

Польський прем'єр порівняв Богдана Хмельницького з Гітлером
Матеуш Моравецький помістив Богдана Хмельницького у числі тих, хто чинив найбільші злочини проти єврейського народу. Фото: kresy.pl

Матеуш Моравецький, прем'єр Польщі, помістив українського гетьмана Богдана Хмельницького у число тих, хто чинив найбільші злочини проти єврейського народу.

Про це він заявив у ході лекції в місті Хелм, присвяченій польсько-єврейським стосункам упродовж століть, пише "Європейська правда".

Він зазначив: "У нас майже тисяча років співпраці на одній землі з євреями, цього не можна порівняти з іншими країнами в Європі та світі".

А також заявив, що суверенна Польща ніколи не виганяла євреїв. А в часи нацизму у Польщі були найбільші репресії за допомогу євреям, і саме в Польщі їм допомагали найбільше.

"Першим великим злочинним актом проти євреїв, який у єврейській історіографії часом прирівнюється до Голокосту, було повстання Хмельницького. Очевидно, що тоді доходило до страшних злочинів, історики кажуть про 100 тисяч вбитих євреїв" - каже Моравецький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польський історик розкритикував "антибандерівський закон"

І розповів епізод з облогою Львова. Хмельницький в обмін на видачу євреїв обіцяв відступити від міста: "Львів відмовив, сказав, що не віддасть єврейських братів і не віддав".

Польський прем'єр також розповів про свою нещодавню поїздку до Торуня: "Один з тамтешніх рабинів представив свій погляд на історію. Він говорив про трьох злочинців на "х" - Гітлер, Гіммлер і Хмельницький (польською Hitler, Himmler і Chmielnicki – ред.). Це герой для наших сусідів, а для нас той, хто фактично призвів до першого занепаду Речі Посполитої".

Президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про польський Інститут національної пам'яті. Зміни передбачають кримінальну відповідальність за заперечення "злочинів українських націоналістів". Закон передбачає кримінальне покарання за публічні звинувачення на адресу Польщі у злочинах, скоєних під час Голокосту, у пособництві нацистської Німеччини, військові злочини або злочини проти людяності. Також закон забороняє заперечення Волинської трагедії і пропаганду "бандерівської ідеології".

Зараз ви читаєте новину «Польський прем'єр порівняв Богдана Хмельницького з Гітлером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути