четвер, 17 вересня 2020 04:44

Польща хоче заарештувати диспетчерів, які працювали при аварії літака Качинського

Польща хоче заарештувати диспетчерів, які працювали при аварії літака Качинського
Диспетчерів, які працювали під час катастрофи літака Качинського хочуть заарештувати. Фото: 5 канал

Польська прокуратура ініціює арешт російських авіадиспетчерів, які працювали в аеропорту Смоленська в момент катастрофи літака Ту-154 з президентом Лехом Качинським на борту.

З клопотанням про арешт трьох диспетчерів аеропорту "Смоленськ-Північний" в окружний суд Варшави звернулася слідча група відомства, повідомила прессекретар польської Генпрокуратури Єва Бялик, інформує польське інформагентство PAP.

"Звинувачення, які були пред'явлені диспетчерам, стосуються умисного провокування авіакатастрофи, що призвела до загибелі багатьох людей", - сказала вона.

Рішення суду про арешт стане першим кроком до оголошення диспетчерів в міжнародний розшук і вимогу їх видачі польській владі.

В рамках розслідування, слідчі прокуратури не раз оглядали уламки літака, що зберігається в районі аеропорту "Смоленськ-Північний" і зверталися до Росії за юридичною допомогою, в тому числі для оголошення звинувачень і допиту підозрюваних.

У прокуратурі Польщі наголосили, що направляли в Росію кілька десятків їх запитів, але "російська сторона не виконала ключові процесуальні дії".

В результаті повторного аналізу доказів прокуратура встановила, що система радіолокаційної посадки, яка використовується в смоленському аеропорту, вийшла з ладу і точка, що позначає положення літака, зникла з моніторів диспетчерів. Тому велика частина інформації, наданої диспетчерами пілотам про місцезнаходження літака, була помилковою: вони давали пілотам команди на зниження і посадку, не знаючи їх фактичного місцезнаходження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смоленська катастрофа: в літак Качинського заклали вибухівку

Нагадаємо, літак Ту-154 з польським президентом, його дружиною і 86 членами урядової делегації розбився 10 квітня 2010 року поблизу російського Смоленська. В результаті катастрофи літака загинули всі, хто знаходився на борту.

Зараз ви читаєте новину «Польща хоче заарештувати диспетчерів, які працювали при аварії літака Качинського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути