пʼятниця, 04 грудня 2020 17:17

Польща та Угорщина блокують прийняття бюджету ЄС

Польща та Угорщина блокують прийняття бюджету ЄС
Угорський та польський прем'єри Віктор Орбан і Матеуш Моравецький бесідують під час зустрічі в Будапешті 26 листопада 2020 року / Reuters

Варшава і Будапешт надалі обіцяють ветувати прийняття бюджету Євросоюзу і фонду відновлення економік після пандемії Covid-19. Йдеться про спільний кошторис Євросоюзу на €1,85 трлн, який мають прийняти на 2021-2027 роки. Усе через спроби Брюсселю прив'язати виділення коштів країнам Європейського Союзу до верховенства права. Бюджет може заблокувати будь-яка з 27 країн ЄС.

Варшава і Будапешт перебувають під слідством ЄС через спроби керівництва цих країн обмежити в себе свободу судочинства, роботу ЗМІ та демократичні свободи. Про це пише Reuters.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий розподіл бюджету може призвести до розпаду ЄС

У Брюсселі запропонували додати до бюджету пояснення, обмеження яких саме речей може призвести до санкцій зі сторони Євросоюзу, тобто до обрізання коштів із фондів ЄС для країни-порушника. Будапешт і Варшава ці пропозиції відкинули.

"Для нас рішення прикріпити якусь заяву нагадує стікер, прикріплений до листка паперу – так не спрацює. Угорщина наполягає на розділенні двох речей – бюджету і дотримання верховенства права. Залиште правовий статус-кво без змін, і все піде гладко та швидко", - заявив прем'єр Угорщини Віктор Орбан.

За даними польських ЗМІ, Польщі та Угорщині запропонували також, що не йтиметься про будь-яке нав'язування членам ЄС законодавства щодо імміграції, одностатевих шлюбів, абортів чи евтаназії. Про реакцію на цю пропозицію невідомо.

Виступаючи в Брюсселі, заступник польського прем'єра Ярослав Говін сказав, що Варшава як великий одержувач коштів ЄС, розуміє необхідність компромісу.

Голова Європейської Ради Шарль Мішель натомість заявив, що ЄС не може піти на компроміс щодо поваги до верховенства права, що, за його словами, закладено в ДНК Євросоюзу. Проте Мішель хоче зберігати оптимізм, що протистояння вдасться швидко подолати.

Країн ЄС узгодили умови розподілу коштів в спільному бюджеті на 2021-2027 роки ще 16 листопада. Усі, крім Польщі та Угорщини, погодилися з пропозицією Німецького головування в Євросоюзі та Європарламенті, а також на розподіл коштів, який має залежати від дотримання країнами принципів верховенства права. Відтоді тривають суперечки. Через позицію 2 країн, ухвалення бюджету заблоковано.

Брюссель в останні роки активно критикує Варшаву та Будапешт за порушення принципів верховенства права. У Польщі йдеться про незалежність судової гілки влади, а в Угорщині про розподіл владних повноважень та дотримання базових демократичних свобод.

Зараз ви читаєте новину «Польща та Угорщина блокують прийняття бюджету ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути