субота, 08 квітня 2023 10:57

Похорон Папи-слов'янина був наймасовішим в історії людства

8 квітня 2005 року відбулася церемонія поховання Папи Римського Івана Павла II у Ватикані. Попрощатися з Папою приїхало майже 4 млн вірян. На церемонії були присутні понад 100 глав держав та урядів і 300 тис. прочан. Це була наймасовіша церемоніальна подія в історії людства.

Автор: ukrreporter.com.ua
  На траурну церемонію приїхало 4 млн вірян з різних куточків світу
На траурну церемонію приїхало 4 млн вірян з різних куточків світу

Тіло Понтифіка перед початком богослужіння поклали в труну з кипариса та окропили святою водою. Його обличчя вкрили білою шовковою хустиною. За традицією в труну поклали шкіряний мішечок зі срібними й бронзовими медалями, які викарбували під час понтифікату Папи, та нотаріальний акт, що розповідає про життя богослова. Після цього труну зачинили й винесли із собору Святого Петра на майдан. На труну поклали розгорнуте Євангеліє.

Праворуч від кардинала Йозефа Ратцингера, який здійснював богослужіння, стояли 164 кардинали та майже 450 інших ієрархів Католицької церкви. Приблизно 1,5 тис. італійських і закордонних офіційних осіб - ліворуч.

На траурну церемонію приїхало 4 млн вірян із різних куточків світу. Прочан закликали не приходити на майдан Святого Петра, а спостерігати за церемонією на телевізійних екранах, які встановили за межами центральної частини міста.

Автор: begemot.media
  Глава Римо-католицької церкви в своєму заповіті побажав бути похованим в землі
Глава Римо-католицької церкви в своєму заповіті побажав бути похованим в землі

Напередодні тисячі поляків провели ніч у міському парку Кракова в очікуванні трансляції похорону Івана Павла II на великому екрані. У цьому місті Кароль Войтила (мирське ім'я Папи. - Gazeta.ua) був священником, потім єпископом і кардиналом перед тим, як його обрали на папський престол.

"Більшість поляків сприйняли смерть Папи Римського як утрату близької людини. Дехто навіть спересердя заявив, що "іншого Папи нам не треба". Але це була тимчасова розгубленість, до того ж примас Польщі Юзеф Ґлемп заявив від імені поляків, що вони сприймуть будь-якого спадкоємця престолу", - розповідав очевидець Володимир Прядко.

3,5 тис. журналістів акредитувалися для висвітлення церемонії поховання, а 150 телеканалів вели пряму трансляцію з майдану. Громадський спокій забезпечували 15 тис. військових і поліцейських.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Папа Римський приїхав в Україну

Заупокійна літургія тривала майже 3 год. Проповідь кардинала 13 разів переривалася оплесками. О 13:30 за місцевим часом у Ватикані завершилася церемонія поховання Іоанна Павла II. Кипарисову труну з тілом Папи урочисто занесли в собор, після чого помістили всередину ще двох саркофагів із цинку і свинцю, опустили в землю та прикрили могильною плитою з ім'ям Понтифіка, а також датами початку й кінця його понтифікату. Його поховали поруч із рештками святого апостола Петра в польській каплиці Матері Божої Ченстоховської. Глава Римо-католицької церкви у своєму заповіті побажав бути похованим у землі.

За 7 хв. до вечірньої молитви, яка за ватиканським порядком денним припадає на 22:45, 2 квітня 2005 року помер Папа Римський Іван Павло ІІ. На момент смерті він був при тямі. Люди з його найближчого оточення пригадують, що спробував зробити прощальний жест у бік пл. Святого Петра, де були десятки тисяч вірних. У свідоцтві про смерть причиною назвали септичний шок та серцево-судинний колапс.

Іван Павло II очолював католицьку церкву впродовж 26,5 року. Довше за нього цю посаду займав лише Папа Пій IX - 32 роки. Іван Павло II був поляком — перший в історії Папа-слов'янин, а також перший Папа-неіталієць з часів голландця Адріана VI, який служив з 1522-го до 1523 року включно. Він - поет і поліглот, також актор, драматург і педагог. Філософ історії, феноменолог, містик й представник християнського персоналізму.

Зараз ви читаєте новину «Похорон Папи-слов'янина був наймасовішим в історії людства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути