Ексклюзиви
пʼятниця, 03 квітня 2020 10:17

"План Маршалла" набув чинності

"План Маршалла" набув чинності
Держсекретар США Джордж Маршалл. Фото: history.com

Президент США Гаррі Трумен затвердив план Маршалла 3 квітня 1948-го. Це була економічна програма, яка допомогла країнам Європи відновитися після Другої світової війни.

Державний секретар США Джордж Маршалл виступив із закликом допомогти Європі в Гарвардському університеті 5 червня 1947-го. Запропонував європейським країнам розробити план економічного відновлення, з яким США могли би допомогти. Велика Британія і Франція домовилися, що представники інших країн приїдуть до Парижа складати спільний план. СРСР відмовився брати участь. Угорщина, Чехословаччина та Польща теж.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Радянський Союз блокував намір Польщі і Чехословаччини приєднатися до плану Маршалла


Комітет Європейського економічного співробітництва представив програму. Конгрес затвердив його. Наступного дня Трумен підписав Акт про надання допомоги.

План Маршалла передбачав, що за чотири роки США нададуть допомогу Європі у розмірі $13 млрд. Більшу частину виплачували як гранти, решту - як позики. Гроші розділили між 17 країнами - Великою Британією, Австрією, Бельгією, Нідерландами, Данією, Францією, Португалією, Швецією, Люксембургом, Ісландією, Ірландією, Грецією, Італією, Норвегією, ФРН, Швейцарією і Туреччиною. План сприяв відновленню промисловості і сільського господарства, а також оновленню хімічної галузі, машинобудування і металургії. ВВП країн, яким надали допомогу, виріс на 15-25%.

План Маршалла виявився одним із найуспішніших економічних програм в історії - за короткий час було відновлено економіку і суттєво підвищено конкурентоспроможність європейського експорту, європейські країни змогли розрахуватися за зовнішніми боргами, було послаблено вплив СРСР і комуністичного руху. За чотири роки валовий внутрішній продукт західноєвропейських країн підвищився на 33%, сільськогосподарське виробництво зросло на 11%, промислове - на 40%, обсяг торгівлі - на 40%.

Зараз ви читаєте новину «"План Маршалла" набув чинності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути