середа, 24 березня 2021 07:00

Пілот-самогубця вбив себе і ще 149 людей

Пілот-самогубця вбив себе і ще 149 людей
Місце, куди врізався пілот-суїцидник / Wikipedia

24 березня 2015-го другий пілот німецького авіалайнера навмисно врізався у французькі Альпи, вбивши себе і 149 осіб на борту. Рейс 9525 авіакомпанії Germanwings летів з Барселони в Дюссельдорф.

Літак вилетів з Барселони о 10 ранку за місцевим часом і досяг крейсерській висоти 11,6 км о 10:27. Незабаром після цього капітан, 34-річний Патрік Зонденхаймер, попросив другого пілота, 27-річного Андреаса Любіца, взяти на себе управління, поки залишав кабіну. Ймовірно, щоб сходити в туалет. О 10:31 літак почав швидке зниження і через 10 хв зазнав аварії в гористій місцевості на півдні Франції. Крім 2-х пілотів, на борту було ще 4-ро членів екіпажу і 144 пасажири з 18 країн.

Після падіння слідчі з'ясували, що коли капітан вийшов з кабіни, Любіца замкнув двері та не впустив того назад. На записі "чорного ящика" було чутно, як Зонденхеймер відчайдушно кричав на другого пілота і намагався виламатися двері кабіни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Авіакатастрофа під Тегераном: постраждалі країни зробили заяву

Після терактів 11 вересня 2001-го компанія Lufthansa встановила укріплені двері кабіни пілотів. Після трагедії рейс Germanwings, авіакомпанія вимагає, щоб в кабіні постійно були 2-є членів екіпажу.

Реєстратор даних польотів вважає, що Любіца репетирував свою самовбивчу місію під час попереднього польоту того ж дня.

Дослідники аварії також дізналися, що пілот-суїцидник страждав від важкої депресії і за кілька днів до катастрофи шукав в інтернеті способи вчинення самогубства, а також інформацію про безпеку дверей кабіни.

У 2008-му Любіца, уродженець Німеччини, який підлітком літав на планерах, прийшов у програму навчання пілотів компанії Lufthansa, якій належить бюджетний авіаперевізник Germanwings. У 2009-му взяв перерву в програмі, щоб пройти курс лікування від психологічних проблем, але пізніше був повторно прийнятий і отримав ліцензію пілота в 2012-му. Почав працювати в Germanwings в 2013-му. Слідчі виявили докази, що за кілька місяців до аварії Любіца відвідав кілька лікарів через невідомі хвороби. У нього були записки, в яких йшлося про його непридатність до роботи, але він приховав інформацію від Lufthansa.

Випадки самогубства пілотів на літаках рідкісні. За даними The New York Times, дослідження "Федерального управління цивільної авіації США" показало, що з 2758 авіаційних подій, задокументованих з 2003-го по 2012-ий, тільки 8 були вчинені пілотами-самогубцями.

Зараз ви читаєте новину «Пілот-самогубця вбив себе і ще 149 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути