субота, 28 листопада 2020 16:48

Перший в історії афроамериканець став кардиналом

Перший в історії афроамериканець став кардиналом
Кардинал Вілтон Грегорі / CNN

Архієпископ Вашингтону Вілтон Грегорі став першим афроамериканским кардиналом в історії Католицької церкви.

Грегорі став одним із 13 кардиналів і єдиним американцем, якого підвищила в католицькій духовній ієрархії Колегія кардиналів у Римі. Про це пише CNN.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли руїни будинку, у якому провів дитинство Ісус Христос

Через пандемію в Римі не було двох єпископів, яких посвятили в кардинали, що теж сталося вперше в історії католицизму. Серед посвячених були також інші не білошкірі архієпископи - з Руанди, Брунею, Чилі та Філіппін. 72-річний Грегорі став найбільш високопоставленим афроамериканским католиком в історії США.

"Пора подякувати Богові за унікальний момент в моєму житті та в житті Церкви в США. Сподіваюся, це знак для афроамериканського суспільства, що Католицька церква відчуває велику увагу, повагу і пошану до людей з моїм кольором шкіри", - сказав Грегорі.

Кардинал Грегорі буде одним з найближчих радників папи і одним з приблизно 120, хто, мабуть, вибере наступного понтифіка.

Папа Франциск приділяє пильну увагу расової динаміці в США. Архієпископ Грегорі обійшов кількох інших, які могли стати кардиналами. Також папа засудив трагічну смерть Джорджа Флойда - афроамериканця, убитого поліцейським в Міннесоті в травні, та підтримав американського єпископа, який став на коліна в молитві під час протестів Black Lives Matter. Раніше цього місяця папа зустрівся з баскетболістами NBA у Ватикані та закликав їх продовжувати боротьбу за расову справедливість і економічна рівність.

Зараз ви читаєте новину «Перший в історії афроамериканець став кардиналом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути