четвер, 01 вересня 2022 20:12

Спецтема: Війна Росії проти України

"Партизанська кампанія, як і прицільний вогонь HIMARS, – продукти американського планування" – Девід Іґнатіус

"Партизанська кампанія, як і прицільний вогонь HIMARS, – продукти американського планування" – Девід Іґнатіус
Оглядач Девід Ігнатіус вважає, що Україна доб'ється свого у звільненні окупованих територій, хоч і, швидше за все, не скоро / Wikipedia

Думки в The Washington Post оглядача Девіда Іґнатіуса

"Ми витіснимо їх до нашого кордону. Російським військовим пора втікати", – заявив президент Володимир Зеленський про російські війська в промові, присвяченій Дню Незалежності України.

Оскільки Україна проводить контрнаступ на півдні країни, бравада Зеленського ризикує спричинити завищені очікування. Правду кажучи, Київ, імовірно, не звільнить свою територію ні цього року, ні навіть наступного. Проте поки українські сили просуваються до узбережжя Чорного моря, Зеленський дає зухвалу відповідь на заяву Володимира Путіна, що Україна – несправжня країна. Вона може не лише вижити, а й повернути собі частину окупованих земель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Війна з Росією триватиме десятиліттями. Маємо бути готовими" – Олександр Хара

Найкращий захист – це напад. Так століттями стверджували військові стратеги. І якщо прагнення України матиме успіх, це відновить економічну життєздатність країни, послабивши тиск на Одесу. На додаток, це може створити загрозу російській окупації Криму, перерізавши "сухопутний міст", що з'єднує півострів з контрольованим Росією Донбасом.

Офіційні особи України й США не говоритимуть про деталі плану штурму. Як сказав Зеленський у виступі, "конкретики від жодної справді відповідальної людини не почуєте". Але з відкритих джерел зрозуміло, що українці намагаються відтіснити російські сили від Херсона, від Запоріжжя до Криму й до Азовського моря. Імовірні теж інші удари в різних частинах країни.

Часи, коли росіяни могли ледарювати біля кордону й обстрілювати українські міста ракетами, минули

Можливості України в тому, що надані США системи HIMARS та інша високоточна зброя дозволили українським військовим атакувати російські тилові штаби, склади боєприпасів, мости й інші транспортні вузли. Часи, коли росіяни могли ледарювати біля фронту й обстрілювати українські міста ракетами, минули.

"Набір цілей – це вузли управління та контролю. Росіяни тепер борються по-крупному", – пояснює американський чиновник.

На думку офіційних осіб США, російські війська дезорієнтовані через завдані удари. За оцінками аналітиків, РФ втратила тисячі офіцерів, зокрема, сотні полковників і десятки генералів. Безперервні атаки змушують російських командирів переміщати штаби якомога далі від лінії фронту, що посилює їхні проблеми з командуванням і логістикою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Неймовірні втрати росіян послаблюватимуть Росію, робитимуть її поступливішою" – Стівен Бланк

Іншою великою перевагою України на цьому новому етапі війни є "партизанська" кампанія проти російських окупантів. Американське військове командування попередило російських колег про небезпеку жорстокої нерегулярної війни, ґрунтуючись на досвіді США в Іраку й Афганістані. Російські керівники не послухалися, і тепер стикаються з атаками, яких не бачать, і не можуть викоренити попри всю вогневу міць. Кожен українець з мобільним телефоном – артилерійський коригувальник чи збирач розвідданих.

Партизанська кампанія, як і прицільний вогонь HIMARS, – продукти американського планування та навчання українських сил. З 2014 року сили спеціальних операцій США вчать українців воювати з окупаційною армією, використовуючи спеціальні підрозділи, подібні до тих, які були настільки ефективними проти бойовиків "Аль-Каїди" та "Ісламської держави".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ситуація в Херсоні – головна інтрига військового протистояння між Росією та Україною" – Сергій Згурець

Генерал Річард Кларк, який цього тижня йде у відставку з посади голови Командування спеціальних операцій США, пояснив в інтерв'ю, як Штати зміцнюють українські сили спеціальних операцій в очікуванні кампанії проти російських окупантів.

"Те, що ми робили, починаючи з 2014-го, було продиктоване умовами. Коли в лютому росіяни вторглися, ми сім років працювали з українськими ССО. З нашою допомогою вони нарощували потенціал, зростали в чисельності, але, що важливіше, нарощували потенціал у бойових діях і в інформаційних операціях", – каже Кларк.

Щоб підготуватися до російського вторгнення, кожна українська бригада ССО 2021 року створила "роту опору" з місцевого населення в Херсонській і Запорізькій областях, а також на Донбасі

Щоб підготуватися до відбиття російського вторгнення, кожна українська бригада ССО торік створила й навчила "роту опору", набрану з місцевого населення в таких районах, як Херсон, Запоріжжя і Донбас.

"Якщо ви сьогодні російський солдат, ваша голова має весь час крутитися, бо не знаєте, де загроза. Вони можуть дивитися на будь-якого українця та не розуміти, чи ворог ця людина", – каже Кларк.

Ця партизанська війна призвела до великої кількості вбитих проросійських чиновників на окупованих територіях. За останні кілька тижнів цих чиновників убили або поранили замінованими автомобілями, придорожніми бомбами, отрутою та дробовиками.

Оскільки Росія боролася із запеклим опором України, вона дедалі частіше зверталася до найманців з приватної армії, відомої як ПВК "Вагнера". Їхні трупи легко впізнати на полі бою, бо вони носять характерні значки "Похмурий жнець" з гаслами "Смерть – це наша справа, а бізнес добре" чи "Я ні в що не вірю. Я тут заради насильства".

Ця гротескна, цинічна жорстокість – дух путінської війни. Але через пів року російський штурм зупинився, і для Росії справа смерті не тактй уже й добрий має вигляд.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Партизанська кампанія, як і прицільний вогонь HIMARS, – продукти американського планування" – Девід Іґнатіус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути