Ексклюзиви
пʼятниця, 15 січня 2021 14:31

Пандемія коштувала світові $10,3 трлн

Пандемія коштувала світові $10,3 трлн
Карта світу з написом "Все заплановано. Без паніки" у магазині Flight Center в Лондоні. Усі магазини центру закриті через карантин / Getty Images

За приблизними підрахунками пандемія коронавірусу обійшлася світовій економіці в $10,3 трлн торік.

Економічні втрати від пандемії COVID-19 не піддаються точному підрахунку. Звіт про глобальні економічні перспективи опублікував Світовий банк. У ньому пораховано, що світова економіка скоротилася 2020-го на 4,3%. Ці втрати можна порівняти тільки з Великою депресією і двома світовими війнами. Про це пише The Economist.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більше двох десятків людей померли після вакцинації від Covid-19

Проте цифра вимірює падіння світової економіки з місця, де вона була до пандемії, а не з того, де могла б бути, якби не коронавірус. Щоб розрахувати цю цифру, потрібна оцінка того, як міг би змінитися світовий ВВП без Сovid-19.

Одним з показників є торішній прогноз Світового банку до новин про вірус. Тоді очікувалося, що світовий ВВП виросте на 2,5% 2020 року - до $86 трлн. Порівняно з цією цифрою, падіння світового ВВП 2020-го становить 6,6%. Це еквівалентно $5,6 трлн.

За прогнозами банку, 2021 року світова економіка має зростати швидкими темпами. Цьому сприяє впровадження вакцин. Але навіть якщо прогноз правильний, рівень виробництва 2021-го залишиться на 5,3% нижчим, ніж допандемічні прогнози. Спад становитиме майже $4,7 трлн.

Разом виходить, що Сovid-19 обійшовся людству в приблизно $10,3 трлн у вигляді невипущеної продукції - товарів і послуг.

У перерахунку цих грошей достатньо для купівлі 10 найбільших компаній світу, зокрема Amazon, Apple і Saudi Aramco. Тільки США і Китай мають річний ВВП понад $10 трлн.

Понад $2 трлн втратила Єврозона. США - $1,7 трлн. Серед країн, що розвиваються, Індія понесла найбільші втрати - $950 млрд. Китай - $680 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Пандемія коштувала світові $10,3 трлн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути