середа, 07 березня 2018 14:25

Отруєння російського шпигуна-перебіжця в Британії: ніщо не забуто
9

Автор: dailymail.co.uk
  Швидкі їдуть на місце інциденту в Солсбері
Швидкі їдуть на місце інциденту в Солсбері

Сьогодні в Лондоні відбудеться засідання спеціального комітету з надзвичайних ситуацій через події з колишнім співробітником Головного розвідувального управління Росії Сергієм Скрипалем та його дочкою. Відтепер розслідуванням займається антитерористична поліція Великої Британії - через "незвичайні обставини" справи.

Історія з отруєнням у Великій Британії російського шпигуна-перебіжця та його дочки може мати серйозні наслідки.

Що сталося

4 березня у Великій Британії з підозрою на отруєнням до лікарні потрапили колишній російський розвідник Сергій Скрипаль та його супутниця. 66-річному чоловіку та вдвічі молодшій жінці стало зле у торговельному центрі. Обох постраждалих забрали до лікарні Солсбері у тяжкому стані.

Автор: racurs.ua
  Колишній співробітник Головного розвідувального управління Росії Сергій Скрипаль та його дочка Юлія
Колишній співробітник Головного розвідувального управління Росії Сергій Скрипаль та його дочка Юлія

Фахівці в захисних костюмах почали знезараження території торговельного центру. У той же день двоє поліцейських, які займалися справою, потрапили до лікарні. Про це у Twitter повідомив журналіст BBC Том Сімондс. За його словами, симптоми отруєння такі: свербіж в очах та проблеми з диханням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Литві винесли вирок двом російським шпигунам

До помешкання Скрипаля близько п'ятої вечора, тобто одразу після інциденту, прибула поліція. І відтоді не виходила з будинку. Сусіди називають Сергія Скрипаля приязним чоловіком. Розповідають, що кілька років тому померла його дружина.

Автор: glavnoe.ua
  Свідок подій у Солсбері Фрея Черч
Свідок подій у Солсбері Фрея Черч

"На лавці була пара, старший чоловік і дівчина. Вона спиралася на нього, схоже, що знепритомніла. Виглядало так, нібито вони прийняли щось дуже сильне, - розповіла журналістам BBC очевидець події у торговому центрі Фрея Черч.

За її словами, Скрипаль робив дивні рухи руками і дивився в небо.

"Вони виглядали як у відключці. Я не впевнена, що змогла би їм допомогти", - зауважила Фрея.

Увечері в понеділок поліція навідалася в італійський ресторан Zizzi, розташований неподалік від парку, де втратив свідомість Скрипаль. За попередніми даними, саме в Zizzi Скрипаль із дочкою заходили за деякий час до того, як знепритомніли.

Чим отруїли

Англійській поліції ще не вдалося встановити отруйну речовину. Однак припускають, що це міг бути специфічний анестетик фентаніл. Про це з посиланням на власні джерела пишуть відразу кілька авторитетних британських видань. Зокрема, The Guardian. Хоча The Times пише, що версія отруєння фентанілом не є основною. Фентаніл застосовують як анальгетик в анестезіології. Він більш як у 100 разів сильніший від героїну.

Автор: dailymail.co.uk
  Знежараження території у британському місті  Солсбері
Знежараження території у британському місті Солсбері

Фентаніл використовували під час штурму захопленого терористами театрального центру в Москві на Дубровці 2002 року, повідомило The Daily Mail.

Британські ЗМІ повідомили, що російський екс-ГРУшник Скрипаль побоювався за своє життя. За день до отруєння звернувся до поліції. За словами родичів колишнього розвідника, він вважав, що російські спецслужби в будь-який момент можуть за нього взятися.

Резонанс

Британія рішуче відповість, якщо встановиться причетність Росії до отруєння екс-шпигуна Сергія Скрипаля. Про це у парламенті сказав міністр закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон, пише Reuters.

"Зараз багато спекуляцій у тривожній справі щодо інциденту в Солсбері, де 66-річний чоловік Сергій Скрипаль і його 33-річна донька Юлія були знайдені в непритомному стані. Незважаючи на те що це неправильно робити попередні висновки в розслідуванні, я хочу заспокоїти парламент. Якщо будуть знайдені докази причетності держави, тоді уряд її Величності відповідно й рішуче відреагує", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкішну дачу доньки Путіна пікетували у Франції

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков повідомив, що до російської влади ніхто не звертався з проханням сприяти в розслідуванні інциденту з Сергієм Скрипалем.

"Сталася трагічна ситуація, але ми не володіємо інформацією, що могло стати причиною, чим займався цей чоловік, з чим це могло бути пов'язано", - заявив Дмитро Пєсков.

Хто такий Скрипаль

Сергій Скрипаль служив у Головному розвідувальному управлінні, пішов у відставку у званні полковника. Протягом кількох років працював в управлінні справами російського МЗС.

У грудні 2004-го заарештований ФСБ. Його звинуватили у співробітництві з британською розвідкою. Інкримінували держзраду. Слідство дійшло висновку, що Скрипаль був завербований 1995 року. Російська влада вважає, що навіть після звільнення він передавав секретні дані, отримувані від колишніх соратників.

Автор: racurs.ua
  Затримання Сергія Скрипаля
Затримання Сергія Скрипаля

2006 року був засуджений у Росії за державну зраду. 2010-го помилуваний, разом із трьома іншими росіянами. Згодом їх обміняли на затриманих у США російських агентів. Скрипаль живе у Великій Британії.

За даними джерел BBC, близьких до спецслужб Великої Британії, Скрипаль іноді приходив у секретну розвідувальну службу МІ6, читав курсантам лекції про ГРУ у військовій академії. Працював консультантом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкриття архівів КДБ — це одна з форм боротьби з російською агресією - Ігор Кулик

Цілком імовірно, що Юлія Скрипаль недолюблювала Путіна, пише британський таблоїд The Daily Mail. У листопаді 2013 року один із її друзів розмістив у Facebook лист: "Я хочу посадити до в'язниці Володимира Путіна, тому що я думаю, що він – найгірший президент у світі. Він вкрав стільки грошей, що вони можуть прогодувати маленьку голодуючу країну".

Донька Скрипаля переїхала до Лондона 2010 року, коли її батько отримав політичний притулок у Великій Британії. Полковник і його сім'я через два роки в'їхали в особняк на околиці Солсбері. За будинок з чотирма спальнями вартістю 350 тисяч фунтів було сплачено готівкою, раніше він належав поліції Вілтшира, зазначається у матеріалі.

Автор: dailymail.co.uk
  Будинок Сергія Скрипаля у Британії
Будинок Сергія Скрипаля у Британії

Які будуть наслідки

Чим би не закінчилася історія з отруєнням, вона може мати серйозні наслідки, прокоментував подію Gazeta.ua київський політолог Олександр Палій.

За його словами, це нагадує історію з убивством 2006 року у Великій Британії колишнього співробітника ФСБ Росії Олександра Литвиненка. Розвідник-утікач помер в Лондоні від отруєння радіоактивним полонієм. Британські слідчі органи та експерти тоді заявили, що за отруєнням Литвиненка стоїть ФСБ, російський уряд та сам Володимир Путін.

"Ніяких сумнівів нема у тому, хто це зробив. Тим більше до роковин смерті Сталіна (5 березня. - gazeta.ua)", - висловив переконання Палій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Сталіна оточували нездари" - російський історик

"Британія традиційно надавала притулок утікачам із Росії ще з часів Герцена, але зараз цей притулок недостатньо безпечний. Аналогічний випадок був і в Україні, коли майже рік тому було вбито екс-депутата Держдуми Росії Дениса Вороненкова. Після вбивства Степана Бандери (15 жовтня 1959 року у Мюнхені Богдан Сташинський зі спеціального пістолета вистрілив в обличчя Степану Бандері струменем розчину ціанистого калію за вказівкою КДБ. - Gazeta.ua) радянські спецслужби майже відмовилися на пару десятиріч від гучних убивств на Заході, задля покращення іміджу режиму. Вочевидь, зараз Путін має такий імідж, що погіршити його нелегко. Очевидно, відповідь з боку Заходу обов'язково буде", - говорить Палій.

Каже, випадок зі Скрипалем цікавий тим, які наслідки він матиме у плані стосунків Росії та Заходу.

"Думаю, буде посилення військових витрат Заходу та інтенсифікація робіт з ПРО", - зазначив Олександр Палій.

На думку харківського політолога-міжнародника Тимура Андрієвського, отруєння Скрипаля – це каральна акція, покарання за "зраду" та сигнал своїм російським співробітникам, що жоден перебіжець не виживе.

Автор: racurs.ua
 

"Складно коментувати "шпигунські ігри", адже фактичних даних мало. Виходячи з доступної інформації, я можу зробити тільки один обережний висновок.

У мережі я натрапив на коментар інформатора ВВС з англійської секретної служби, який вказав, що рік тому за загадкових обставин на відпочинку в Росії загинув син Скрипаля. Повернення тіла загиблого, на думку розвідників, було вдалим приводом з'ясувати місце перебування його батька. Навіщо ж отруювати? На мою думку, Скрипаль вже розповів усе, що йому було відомо. Тому це, скоріш за все, каральна акція – покарання за "зраду" та сигнал своїм російським співробітникам, що жоден перебіжець не виживе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Брехня була раковою пухлиною Радянського Союзу" - Сингаївський

По-друге, це акція залякування. Останні російські "провали" з допінгом на Олімпіаді, наркотики в аргентинському посольстві підривають і так сміхотворний авторитет Росії. Це можна розглядати як спробу показати, що вони ще щось можуть.

Якщо підозри підтвердяться і це стане другою гучною справою після вбивства Литвиненка, це означатиме, що Росія поширюватиме свою і без того чисельну агентуру в Європі для подальшого розхитування. А Європа повинна розуміти, що вони теж є ціллю агресії", - вважає Андрієвський.

Автор: dailymail.co.uk
  Лікарня, в яку доправили Сергія Скрипаля
Лікарня, в яку доправили Сергія Скрипаля

"Це повідомлення, адресоване своїм розвідникам, аби вони не розраховували на втечу, - каже експерт з питань євро-атлантичного співробітництва Ігор Козій. - Знищення російського розвідника та його родини передусім спрямоване на створення режиму відданості Путіну. Ніщо не забуто, і ніхто не уникне відповідальності – основне гасло. Захід буде вивчати це як черговий прорив системи захисту дисидентів".

Відпрацьований сценарій

Свого часу писали, що Лондон, по суті, не відповів на гучне отруєння полонієм тоді вже громадянина Великої Британії Олександра Литвиненка у листопаді 2006 року. Припускали, що справу "зам'яли". Бо, мовляв, мусили реагувати на це - як на застосування ядерної зброї. Нехай і максимально локальне. А такі претензії могли мати непередбачувані наслідки. Тому Лондон не став "ворушити" далі.

Автор: racurs.ua
  Олександр Литвиненко після отруєння полонієм у Лондоні
Олександр Литвиненко після отруєння полонієм у Лондоні

У березні 2013 року при не до кінця з'ясованих обставин у Лондоні пішов із життя бізнесмен Борис Березовський. Торік раптово помер у США представник Росії в ООН Віталій Чуркін. Їхню долю ледве не повторив російський опозиційний діяч, журналіст і близький соратник убитого опозиціонера Бориса Нємцова Володимир Кара-Мурза-молодший. 2 лютого 2017 року він потрапив до реанімації з отруєнням. Західна преса припустила, що Кара-Мурза міг бути отруєний.

Чому зараз

Випадок зі Скрипалем стався за кілька днів після послання Путіна Федеральним зборам. У своєму виступі лідер Росії демонстрував військову міць і відверто погрожував ядерною зброєю Сполученим Штатам та країнам Заходу.

З одного боку, отруєння Скрипаля могло бути відповіддю на удар США по російській "армії Вагнера" в Сирії. З іншого, підтвердженням погроз, які пролунали з вуст Путіна в його посланні. "Нас ніхто не слухав. Послухайте зараз", - заявив 1 березня президент Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Заяви про нову зброю - стимул для Путіна, аби перемогти на виборах" - політолог

За два тижні в Росії відбудуться вибори президента. І своїм виборцям глава РФ, можливо, нагадав давню обіцянку "мочить в сортире".

Зараз ви читаєте новину «Отруєння російського шпигуна-перебіжця в Британії: ніщо не забуто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути