Ексклюзиви
вівторок, 06 березня 2018 10:45

Отруєння російського розвідника у Великій Британії: усі подробиці

Отруєння російського розвідника у Великій Британії: усі подробиці
Сергій Скрипаль під час суду в Москві, 9 серпня 2006 року. Фото: Misha Japaridze

Колишній російський військовий розвідник Сергій Скрипаль, якого отруїли у британському місті Солсбері, залишається у відділенні інтенсивної терапії в одній з лікарень Британії. Його стан критичний. За попередніми даними, він міг отруїтися синтетичним препаратом фентаніл.

Тривають дослідження, які допоможуть визначити, чи є в отруєнні ознаки злочину. Про це повідомив представник поліції Крейг Голден, пише "Радіо "Свобода".

Фахівці у захисному одязі продовжують роботи зі знезараження вулиці, де сталося отруєння. Очеплення з невеликого парку поруч з торговим центром не зняли досі. Але у місцевому відділенні поліції кажуть, що загрози здоров'ю людей немає.

Тим часом жителі повідомляють подробиці інциденту. За їх словами, лікарі викликали для евакуації одного з потерпілих вертоліт, побоюючись за його життя. Другу потерпілу відвезла машина швидкої допомоги.

Одним зі свідків стала перехожа Фрей Черч, яка поверталася з роботи, повідомляє Бі-бі-сі.

"Чоловік був абсолютно не при собі. А був ще день - близько 16:10. Я подумала, дивний час, щоб бути вже настільки п'яним. Він безладно рухав руками, в очах - порожнеча. Дівчина уткнулася в нього обличчям, як ніби заснула, очевидно, втратила свідомість, - розповідає Фрей Черч, - Було схоже, що ці двоє сильно п'яні або прийняли наркотики. Побачити людину в такому неадекватному стані для Солсбері - рідкість. Не знала, що робити. Я спробувала зловити погляд чоловіка, щоб заговорити з ним. Але він був не в собі. Злякалася і відійшла".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Британії закрили ресторан, в якому отруїли російського розвідника

Також стало відомо, що Сергій Скрипаль звертався в поліцію із заявою про страх за своє життя, повідомляє The Telegraph.

Дружина колишнього працівника ФСБ Олександра Литвиненка, який загинув у Великій Британії в 2006 році в результаті отруєння полонієм, зазначила, що ситуація зі Скрипалем "дуже схожа" на те, що трапилося з її чоловіком.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що західні ЗМІ надто швидко звинуватили Кремль у отруєнні екс-полковника. Він заперечив причетність Москви до інциденту та завірив про її готовність до співпраці в розслідуванні.

"Зараз ми бачимо, що сталася подібна трагічна ситуація. Але ми не володіємо інформацією, що могло стати причиною, чим займався цей чоловік та з чим це могло бути пов'язано", - сказав представник Путіна.

Отруєний російський розвідник Сергій Скрипаль кілька років служив у десантних військах і проявив себе з найкращого боку, після чого перейшов в ГРУ. У 1990-ті Скрипаль зайняв досить високу посаду в ГРУ, пов'язану з підбором кадрів спецслужби. За версією російських спецслужб, Скрипаль був завербований британцями 1995 року. Причини, через які офіцер пішов на співпрацю з британською розвідкою, не називаються. 1999 року він вийшов у відставку в званні полковника. Потім він ще кілька років працював в управлінні справами МЗС Росії.

У грудні 2004 року Скрипаля заарештувала ФСБ . На нього завели справу про держзраду. Скрипаль визнав свою провину, у 2006 році Московський окружний військовий суд засудив його до 13 років тюремного ув'язнення в колонії суворого режиму. Його позбавили всіх звань. Але у липні 2010 року його, а також вченого Ігоря Сутягіна і ще двох засуджених за держзраду росіян Олександра Запорозького і Геннадія Василенка обміняли на групу російських розвідників, викритих в США.

В неділю, 4 березня, Скрипаль і 30-річна жінка отруїлися в торговому центрі Maltings в Солсбері. Їх знайшли на лавці непритомними.

Зараз ви читаєте новину «Отруєння російського розвідника у Великій Британії: усі подробиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути