середа, 08 грудня 2021 12:12

Олаф Шольц офіційно став новим канцлером Німеччини

Олаф Шольц офіційно став новим канцлером Німеччини
Олаф Шольц став дев'ятим канцлером післявоєнної Німеччини / Reuters

63-річний Олаф Шольц у середу, 8 грудня, склав присягу як канцлер Німеччини, очоливши трипартійний уряд. Він замінив на посаді Анґелу Меркель, яка керувала ФРН останні 16 років.

Новий уряд сформували соціал-демократи, зелені й вільні демократи. Передавання влади також означає кінець 31-річної політичної кар'єри Меркель, пише ВВС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дві третини німців за обов'язкову вакцинацію

Шольц - м'який чоловік. Наприкінці вересня привів соціал-демократів до перемоги на виборах, позиціонуючи себе як наступника Меркель. Грав головну роль в її уряді як віцеканцлер і міністр фінансів у непростій "великій коаліції" християнських демократів і соціал-демократів, яка діяла під керівництвом Меркель із 2017 року.

У новому уряді 17 осіб. Крім Шольца - вісім жінок і вісім чоловіків. МЗС Німеччини вперше очолить жінка Анналена Бербок, яка є співлідеркою партії "Зелених", критик газопроводу "Північний потік-2" і прихильниця України.

Щодо Росії Шольц заявив, що Німеччині потрібна нова Східна політика, у рамках якої Москві варто визнати "верховенство права, а не право сильнішого".

За освітою Шольц юрист. Досвідчений політик, який обіймав найвищі посади на місцевому й національному рівні. Уперше потрапив до Бундестагу в 40 років - 1998-го. До цього працював в уряді Гамбурга останні 20 років. Був мером цього міста з 2011-го до 2018 року. Також обіймав посади міністра праці й соціальних справ у першому уряді Меркель.

Під час пандемії Шольц заслужив похвалу Міжнародного валютного фонду, відмовившись від збалансованого бюджету в країні задля захисту німецької економіки й допоміг створити фонд відновлення ЄС від наслідків пандемії попри початковий спротив Меркель.

Соціал-демократи на з'їзді 5 грудня схвалили коаліцію із зеленими й вільними демократами. Політсила Шольца зробила це першою з партнерів.

Зараз ви читаєте новину «Олаф Шольц офіційно став новим канцлером Німеччини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути