пʼятниця, 07 квітня 2023 16:20

Загострення між Ізраїлем та Сектором Гази: чи загрожує світу нова масштабна війна

Загострення між Ізраїлем та Сектором Гази: чи загрожує світу нова масштабна війна
Якщо Біньямін Нетаньягу спробує використати цю ситуацію, щоб посилити свої позиції, це по-суті початок повномасштабного конфлікту з Ліваном, говорить Ігор Семиволос. Фото: Facebook

Ізраїль пообіцяв найближчим часом відповісти на удари по його території з боку Лівану та сектору Гази. Загострення на Близькому сході відбувається на тлі релігійних свят. Чим все це завершиться – поки відкрите питання. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

"На Близькому сході постійно щось відбувається. Тому що там зосереджені багато різних держав. Зараз релігійні свята – і мусульманські, і юдейські. Скоро будуть ще християнські. І вже не вперше у цей складний період загострюються суперечності. Звичай, це відбувається навколо святих місць. Так було і цього разу (У мечеті Аль-Акса на Храмовій горі в Єрусалимі (Ізраїль) 5 квітня відбулися сутички вірян з ізраїльською поліцією. Про це повідомив арабський телеканал Al Jazeera. За словами свідків, ізраїльська поліція напала й заарештувала палестинських вірян під час рейду. За даними влади, було заарештовано щонайменше 400 палестинців. Зараз вони під вартою. Зі свого боку ізраїльська поліція опублікувала відео, на якому видно, як усередині мечеті вибухають феєрверки, віряни кидають у правоохоронців каміння. – Gazeta.ua). Це стало підставою для початку ескалації", – говорить Семиволос.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Звільнення Криму – це питання місяців" – до чого росіяни готуються на півострові

ХАМАС захотів показати, що він є справжнім захисником релігійних святинь мусульман, додає експерт.

"Тому і почали бити по Ізраїлю. Ті – завдали удару у відповідь. Якщо Біньямін Нетаньягу спробує використати цю ситуацію, щоб посилити свої позиції, це по-суті початок повномасштабного конфлікту з Ліваном. Поки що його попереджають, що так краще не робити. Але він і сам не любить починати серйозні війни, але помахати кулаком – може", – пояснює Семиволос.

У ніч із 6 на 7 квітня ізраїльська армія завдала ударів по сектору Гази. Армія оборони Ізраїлю офіційно оголосила про початок спецоперації та підтвердила, що обстрілює сектор Гази. Удари завдавала авіація країни.

Перед цим з боку Лівану було випущено Ізраїлем безліч ракет. Частина їх була перехоплена системою ППО "Залізний купол".

Ізраїль найближчим часом відповість на удари по його території з боку Лівану та сектору Гази. Вороги заплатять високу ціну. Про це сказав прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу.

Зараз ви читаєте новину «Загострення між Ізраїлем та Сектором Гази: чи загрожує світу нова масштабна війна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути