Ексклюзиви
вівторок, 22 березня 2022 13:01

Спецтема: Війна Росії проти України

Нульовий поверх: за пів року Росія може залишитися без ліфтів

Нульовий поверх: за пів року Росія може залишитися без ліфтів
Усе програмне забезпечення ліфтів імпортне. Фото: pixabay.com

Через запроваджені санкції за повномасштабне вторгнення в Україну Росія може залишитися без ліфтів.

Запчастин для їхньої безперебійної роботи в росіян залишилося лише на пів року, пише російська газета "Аргументы и Факты".

"Лише 30% деталей імпортні, але є найважливіші вузли, які збирають із закордонних деталей. У роботі станції управління ліфтом багато залежить від мікропроцесорів і мікроконтролерів, які виготовляють на Тайвані та в Китаї. Якщо постачання цих чипів заборонять, то не зрозуміло, як розв'язати цю проблему", - розповів генеральний директор асоціації "Російське ліфтове об'єднання" Петро Харламов.

У виробництві використовують американські технології, тож їхні власники можуть вимагати закрити доступ до технологій. Тоді китайські компанії-виробники нічого не зможуть із цим зробити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світові лідери колонами виходять із російського ринку

"Програмне забезпечення ліфтів також імпортне. Останні вісім років ми просили Мінпромторг РФ налагодити виробництво мікроелектроніки в Росії. Ця проблема є головною не лише для нас, але й для автомобілебудування, авіабудування, зв'язку, навіть ракети в нас літають із мікропроцесорами іноземного виробництва", - зазначив Харламов.

Він наголосив, що ще одним важливим вузлом є лебідка - пристрій, який піднімає та опускає кабіну ліфта.

"Наші підприємства поки не дійшли такого ж співвідношення "ціна-якість", на якому знаходяться закордонні виробники. Ми також не можемо поки що збирати ліфти, які їздять швидше за 4 м/с і можуть проходити понад 30 зупинок у різних напрямках", - сказав Харламов.

Від початку війни в Україні ціни на нові легкові авто в Росії зросли на 30-60%. Хоча 83% легковиків для російського ринку збирають у РФ, велика частка зарубіжних деталей закуповують за валюту. Ціни на вживані автомобілі популярних брендів у Росії за останні два тижні в середньому зросли на 15-32%.

Зараз ви читаєте новину «Нульовий поверх: за пів року Росія може залишитися без ліфтів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути