середа, 23 вересня 2020 18:11

Німеччина, Чехія, Данія та ще 5 країн не визнали легітимність Лукашенка

Німеччина, Чехія,  Данія та ще 5 країн не визнали легітимність Лукашенка
У 8 країнах не визнали легітимність Лукашенка. Фото: РБК

Німеччина, Данія, Чехія, Польща, Литва, Латвія, Словаччина та Естонія не визнали легітимність Олександра Лукашенка, який провів таємну інавгурацію і начебто знову обійняв посаду президента Білорусі.

Про це 23 вересня заявили високопоставлені чиновники декількох країн.

Глава МЗС Чехії Томаш Петржичек сказав, що президентські вибори в Білорусі не були вільними та чесними, тому їх результати не є легітимними.

"У білоруського громадянського суспільства є повна підтримка Чехії. Білоруси заслуговують свободи", - сказав він.

Водночас глава МЗС Данії Єппе Кофод вказав, що білорусам необхідні вільні, справедливі вибори, а також демократично вибраний президент.

"Сфальсифіковані вибори повинні вести Лукашенка не в президентський палац, а до списку санкцій Євросоюзу", - підкреслив Єппе Кофод.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опублікували відео сьогоднішньої присяги Лукашенка

"Сьогоднішня нелегітимна інавгурація Лукашенка йде всупереч з усіма принципами демократії. Лукашенко явно втратив свій мандат", - заявив глава Міністерства закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу.

Крім того, міністри закордонних справ Словаччини і Литви Іван Корчок та Лінас Лінкевічус повідомили в Twitter, що також підтримують думку іноземних колег.

За словами Корчока, Лукашенко не має легітимності керувати Білоруссю, а Лінкевічус зі свого боку заявив, що він не перестав бути колишнім президентом у зв'язку з інавгурацією.

Такої ж думки дотримується МЗС Польщі. Офіційна Варшава інформує, що президент, якого обрано на недемократичних виборах, не може бути визнаний легальним незалежно від того, чи інавгурація відбулася потаємно, чи офіційно.

23 вересня Олександр Лукашенко знову начебто обійняв посаду президента Білорусі. Інавгурація вперше не була анонсована заздалегідь, що стало несподіванкою для журналістів і білоруського суспільства. Крім того, відповідно до закону "Про президента Республіки Білорусь", церемонія складання присяги має транслюватися по телебаченню і радіо. Проте за даними білоруських опозиційних ЗМІ, під час інавгурації держканали показували серіали.

Зараз ви читаєте новину «Німеччина, Чехія, Данія та ще 5 країн не визнали легітимність Лукашенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути