пʼятниця, 30 березня 2018 23:35

"Кілька разів перевзувся" - як російська влада дискредитує протестний рух у Кемерові

  Ігор Востріков став одною із найбільш неоднозначних фігур трагедії
Ігор Востріков став одною із найбільш неоднозначних фігур трагедії

Російська влада намагається дискредитувати кемеровські протестні настрої. Робить це через їх організатора - Ігора Вострікова. На такий висновок наводять останні заяви чоловіка та реакція на них у соцмережах.

Ігор Востріков, як стверджує, втратив сестру, дружину та трьох дітей під час пожежі у торгівельно-розважальному центрі "Зимова вишня" 25 та 26 березня. 27 березня зібрав людей на мітинг на площі Совєтов в центрі Кемерова. Мітинг тривав більше 11 годин. Люди вимагали відставки керівництва області, в тому числі губернатора Амана Тулєєва, а також відставки президента РФ Володимира Путіна. Востриков запам'ятався тим, що сміливо вимагав, аби Путін вийшов до людей.

"Вибори були. І я розумію, що якщо я почну рипатися, то фух - і нема роботи. І так всі ходять мовчать", - говорив він.

У соцмережах чоловік став ідейним натхненником і ледь не символом протестів, які прокотилися по всій Росії у вигляді скорботних мітингів. Люди об'єднуються у спільноти, присвячені йому. Там намагаються координувати свої сили.

До трагедії у торговельному центрі Ігор був "путіністом". Підтримував президента країни, погрожував Америці та радів анексії Крима. Під час мітингу, як видалося, він змінив своє ставлення до влади.

29 березня виступив перед кремлівською пресою. На зустрічі були НТВ, "Известия", "Россия" та 'Russia Today" - головні пропагандисти.

Ігор розповів, що напередодні зустрічався із губернатором Тулєєвим. Після розмови з ним дійшов висновку, що це не погана людина, говорить. Треба було займатися не тиском на владу, а перевіркою роботу МНС. Мовляв, при КПСС все працювало краще, не те що зараз. Звинуватив "майданівців" у тому, що вони збили його та ініціативну групу з правильного шляху. Найбільші хвилювання в мережі викликала фраза, що "Путін цар, але це добре".

Ініціативну групу пустили в морг до тіл загиблих, де на той час знаходився Путін. Про це днями розповідав сам Ігор. До їх групи увійшли в основному прихильники Путіна, запевняв. Їм забезпечили безперешкодний доступ до приміщення.

В одному з опублікованих Ігорем відео чоловік, схожий на нього запевнив, що влада говорить правду, а в інтернеті з'являються суцільні фейки.

"Зараз в інтернеті гуляє багато інформації. Найголовніше і найжахливіше - що я стою на боці адміністрації. Всю інформацію ось так перекручують",- заявив він в черговому відео. Пояснив - попереднє відео записав, коли побачив записи із камер відеоспостереження у ТРЦ.

Підкреслив, що не підтримує керівництво області. Воно допустило трагедію через свою корумпованість, каже. Також розкритикував пожежників. Вони запізнилися та не застосували достатньо техніки. Не встигли до кінозалу, де від вогню ніби то забарикадувалися глядачі (дане висловлювання викликає найбільше суперечок в соцмережах. Двері закрив невідомий чоловік зсередини. Потім йому вдалося врятуватися, говорить Ігор. - Gazeta.ua).

Пізніше Ігор розповів, що зловмисники зламали соцмережі його дружини та видалили звідти фотографії родини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто такий пранкер Вольнов, якого РФ заочно заарештувала і оголосила в розшук

Соцмережі неоднозначно реагують на висловлювання Ігоря. Одні вірять в нього і називають справжнім чоловіком. Інші вважають, що він продався владі та йому довіряти не можна. Дехто вважає, що це - найманий актор. Мають на це підстави. Перед виборами Путін відвідав завод "ГАЗ" у Нижньому Новгороді. На сцені чоловік в уніформі почав вмовляти його піти на черговий президентський термін. Примусив присутню публіку скандувати "ГАЗ за Вас!". Після того Путін заявив, що, мовляв, раз так просите, то я погоджуся. Чоловік із заводу виявився актором місцевого будинку культури. Офіційно отримав за зіграну роль премію. Повідомлення про це розмістили на сайті закладу.

Мешканці Кемерова та протестувальники з усієї Росії висловлюють недовіру чоловікові. Звинувачують його у тому, що він продав пам'ять своєї родини заради грошей та безпеки.

"Ти вже кілька разів перевзувся", - написав один із користувачів на сторінці Ігоря.

"Нам уже у відкриту показують, що ми біомаса. Не думала, що буду жити в такій країні. Причин пишатися нею не бачу, вибачте", - коментує ситуацію довкола пожежі у ТРЦ користувачка під ніком Ditya Vselennoi. Відеозаписам Ігоря довіряє.

  Ігор Востріков став одною із найбільш неоднозначних фігур трагедії
Ігор Востріков став одною із найбільш неоднозначних фігур трагедії
  Ігор Востріков став одною із найбільш неоднозначних фігур трагедії
Ігор Востріков став одною із найбільш неоднозначних фігур трагедії
"Якщо людина пішла назад, це не означає, що вона зрадила свою родину. Значить у неї були на те причини, а, можливо, навіть попросили", - пише Христина Смірнова. Називає себе давньою знайомою Вострікова. Припускає, що чоловіка могли "попросити" не критикувати Путіна.

Заступник генерального директора українського телеканала ATR, Айдер Муждабаєв жорстоко розкритикував Вострікова.

"Хоч сім'я, хоч мати рідна, хоч душа і серце, все продається, і навіть не продається, це не те слово - це у них як дихати, любов до влади, страх перед нею тощо", - написав на своїй сторінці у Facebook.

Вважає це свідченням того, що в Росії досі діє кріпосне право.

  Ігор Востріков став одною із найбільш неоднозначних фігур трагедії
Ігор Востріков став одною із найбільш неоднозначних фігур трагедії

Незважаючи на недовіру до Ігоря та напругу у суспільстві, протестні акції у Кемерово не закінчені. Про це повідомляє Telegramm-канал "Протестная Сибирь(Кемерово-Кузбасс, Новосибирск, Омск, Томск, Барнаул, Красноярск, Иркутск, Абакан)". Активісти збираються на площі Совєтов у суботу, 31 березня.

Губернатор Кемеровської області Аман Тулеєв попросив пробачення у президента РФ Володимира Путіна за пожежу у ТРЦ "Зимова вишня". Тулеєв звернувся до глави Кремля, коли той відвідав Кемерово. Заява прозвучала на фоні масових вуличних протестів. Люди вимагали відставки голови регіону.

Пожежа на 4-му поверсі торговельно-розважального центру "Зимова вишня" в російському місті Кемерові виникла вдень 25 березня. У закладі перебували понад тисяча людей — батьки лишили дітей в ігрових кімнатах, до кінотеатрів приїхали школярі з довколишніх сіл.

Зараз ви читаєте новину «"Кілька разів перевзувся" - як російська влада дискредитує протестний рух у Кемерові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути