Ексклюзиви
субота, 10 березня 2018 06:07

"Не рипайся, коли тебе ґвалтують" - розкрили моторошні подробиці про перевізників нелегалів

Кожного року тисячі емігрантів платять торгівцям людьми за те, щоб їх контрабандою провезли із Африки до Європи. Кореспондентка CNN Німа Ельбагір вирішила опинитися всередині системи транзиту нелегалів через континент.

На людей чекає дорога через всю Африку. Жінкам та дітям загрожує багаторазове сексуальне насилля. Наприкінці шляху вони можуть потрапити у рабство, розповідає CNN.

Мандрівка починається із нігерійського штату Едо - найбільшого центру нелегалів і їх провідників. Кожного року звідти вивозять десятки тисяч мігрантів. Це біженці, які втікають від економічної розрухи та військових конфліктів. Шукають кращих можливостей в Європі. Більшість з них продали все майно, аби зібрати гроші на мандрівку.

Разом з командою Німа поселилася у місцевому готелі. Будівля в рожевих кольорах, увішана блимаючими люмінесцентними лампами, є також місцевим борделем.

Тут контрабадисти людським товаром діють у відкриту. Овеке - місцевий брокер. Зводить нелегалів із організаторами людського трафіку. Німа і продюсер CNN Ліліан Лепосо вдали із себе заможних жінок, які хочуть нелегалами потрапити до Італії, а звідти - до Лондона. Замовили "VIP-тур". За цю послугу Овеке взяв 500 тис. найра - $1,4 тис. Контрабанда жінок коштує дорожче, ніж малих дітей. Це пов'язано з ризиками, які чекають на них.

Автор: CNN
  Перевезенням нелегалів займаються місцеві мешканці. На фото: Овеке
Перевезенням нелегалів займаються місцеві мешканці. На фото: Овеке
Автор: CNN
  На мапі показані основні транзитні країни (Нігер, Чад та Лівія) та маршрут, яким перевозять нелегалів
На мапі показані основні транзитні країни (Нігер, Чад та Лівія) та маршрут, яким перевозять нелегалів

"Контрабандисти поставили нам лише кілька питань. Їх в основному цікавили наші гроші", - розповідають журналісти.

Справжній план полягав у тому, аби заключити зі злочинцями угоду, поїхати в бік північних штатів та вийти по дорозі - коли зникнуть з очей контрабандистів. Злочинці використовують громадський транспорт - так місцевій владі важче відслідкувати переміщення нелегалів. Спільники, які діють по всій країні, пересаджують їх з одного автобуса на інший, іноді підвозять на своїх авто.

Перед відправленням Овеке дає Німі призервативи. Місцеві називають їх "золоте кільце". Хай просто буде у сумці, говорить. Жінок можуть зґвалтувати під час мандрівки. Найчастіше це здається у Лівії. Іноді контрацептиви не допомагають - жінки вагітніють.

"Ти зустрінеш людей у Лівії, які матимуть те, що тобі потрібно. Ти маєш зробити так, щоб вони були прихильні до тебе. Не кажи мені, що не знаєш, що це означає, - пояснює Овеке. - І не рипайся, якщо тебе ґвалтують. Довірься Богу".

Майже половина опитаних із 122 емігрантів - жінок і дітей - зустрічалися із сексуальним насиллям під час мандрівки, говорять журналісти. Деякі - кілька разів і в різних містах. Кількість жінок, які добираються до Італії, тим не менш, постійно зростає. У 2012-му їх було 87, у 2016-му - понад 11 тис.

Журналістці вдається залишити автобус невдовзі після відправлення. Виходить на околиц міста. Там на авто чекає знімальна група.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські супермоделі продали у секс-рабство студентку

"Дивовижно, що це відбувається так нахабно, так відкрито. Що вони використовують публічний транспорт. Під час кожного етапу мандрівки мене могли домагатися і зґвалтувати. Дивовижно, що люди вирішують так ризикувати, аби лише дістати до Європи", - говорить Німа.

Відзнятий матеріал журналісти передали нігерійській владі. Отримали офіційну відповідь:

"Ми активно залучені в процес розслідування і відкрили кілька кримінальних проваджень. Ми виявимо і покараємо всіх винуватих. Торгівля людьми в Едо пов'язана не лише з економічними проблемами чи недорозвиненістю країни. Вона має глибокі традиції, які треба викорінити та знищити".

Лівія останнім часом ввела суворі заборони на перетин кордону. Це означає, що значна кількість нелегалів залишиться в руках провідників. Вони обіцяють перевести через кордон. Обманом примушують віддати їм гроші, а потім продають у рабство. Кореспонденти американської телекомпанії CNN стали свідками того, як двох чоловіків продали за 1200 ліванських динарів — майже $800 — по $400 за кожного. Найбільше платять за високих сильних чоловіків, здатних до важкої фізичної праці на полях або будівництві.

У аеропорту в Києві правоохоронці затримали 46-річного іноземця, який вивозив до Іспанії жінок та продавав у сексуальне рабство. Про це повідомили у відділі комунікації поліції Одеської області. "46-річний громадянин сусідньої держави організував міжнародний канал торгівлі людьми. Зловмисник здійснював вербування українок для подальшої сексуальної експлуатації на території Іспанії. Оперативники затримали підозрюваного в столичному аеропорту, коли він намагався переправити трьох молодих жінок за кордон", - повідомили у поліції.

Зараз ви читаєте новину «"Не рипайся, коли тебе ґвалтують" - розкрили моторошні подробиці про перевізників нелегалів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути