четвер, 17 жовтня 2019 07:47

Назвали можливу дату імпічменту Трампа

Назвали можливу дату імпічменту Трампа
Імпічменту Трампа можуть провести 28 листопада. Фото: inosmi.ru

Орієнтовною датою імпічменту президента США Дональда Трампа може стати 28 листопада, День подяки.

Про це оголосили у Палаті представників під час інструктажу сенаторів про правила процедури відсторонення президента з посади, повідомляє CNN.

"Один з гіпотетичних сценаріїв передбачає те, що ми отримаємо (затверджений повним складом Палати представників обвинувальний висновок) до канікул на День подяки. Нас в тому числі мотивують підверстати все до Різдва", - говорить сенатор Кевін Крамер.

У разі затвердження звинувачень Палатою представників і початку судового процесу сенаторам належить радитися 6 днів в тиждень. Членам верхньої палати суворо забороняється давати за своєю ініціативою поради або допускати іронічні зауваження. Порушників дисципліни будуть виганяти з залу засідань.

Імпічмент, згідно з конституцією США, передбачає залучення до відповідальності шляхом відсторонення від посади федеральних службовців, в тому числі президента, якщо "вони будуть визнані винними в зраді, хабарництві або інших тяжких злочинах чи недоречних вчинках".

Виключною прерогативою формулювати і висувати звинувачення має Палата представників. Конгресмени голосують за те, щоб передати питання на розгляд свого юридичного комітету, де проводять розслідування звинувачень. Якщо є підстави, то готують фактичний обвинувальний висновок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конгрес поки не голосуватиме щодо імпічменту Трампа

Після затвердження комітетом документ направляється на розгляд Палати представників повного складу, який зараз контролює Демократична партія. Для його затвердження потрібна проста більшість голосів.

У разі затвердження звинувачення передають в Сенат Конгресу, що контролють республіканці. Там процедура перетворюється в судовий процес. Палата представників на ньому фактично виступає стороною обвинувачення, а сенатори виконують роль членів суду присяжних. Щоб імпічмент відбувся, необхідно не менше двох третин голосів сенаторів (67).

З цієї причини при поточному складі Сенату ймовірність голосування на користь імпічменту фактично зводиться до нуля. З початку нинішнього року республіканці займають у верхній палаті Конгресу 53 з 100 місць.

Посол США при Євросоюзі Гордон Сондленд наступного тижня дасть свідчення перед Конгресом. Він має намір повідомити Конгресу, що президент Трамп у телефонній розмові передав йому текст повідомлення, у якому заперечував угоду "послуга за послугу" з Україною.

Зараз ви читаєте новину «Назвали можливу дату імпічменту Трампа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути