Ексклюзиви
середа, 29 червня 2022 16:42

НАТО зберігатиме ядерну зброю – документ

НАТО зберігатиме ядерну зброю – документ
НАТО зберігатиме ядерну зброю. Фото: nato.int

НАТО залишиться ядерним союзом. Нова Стратегічна концепція НАТО передбачає, що ядерні сили Альянсу залишаються найвищою гарантією безпеки союзників.

Про це йдеться в тексті ухваленої лідерами НАТО Стратегічної концепції, пише "Європейська правда".

"У Стратегічній концепції 2022 року підтверджується, що найвищою гарантією безпеки союзників є стратегічні ядерні сили Альянсу. Доки існує ядерна зброя, НАТО залишиться ядерним союзом", – зазначили в ухваленому рішенні.

Водночас НАТО впевнене, що обставини, за яких, можливо, доведеться застосувати ядерну зброю, є "вкрай малоймовірними".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фінляндію і Швецію запросили до НАТО

Стратегічні ядерні сили Альянсу, особливо США, є найвищою гарантією безпеки НАТО. Незалежні стратегічні ядерні сили Великої Британії та Франції відіграють власну стримуючу роль і роблять значний внесок у спільну безпеку Північноатлантичного альянсу, йдеться у документі.

Зазначають, що центри ухвалення рішень цих союзників сприяють ядерному стримуванню.

НАТО підкреслює, що, зберігаючи ядерну зброю, Альянс "прагне зробити світ безпечнішим для всіх" і створити умови для "миру без ядерної зброї". Тому наголошує на унікальній ролі ядерного стримування.

"НАТО вживе всіх необхідних заходів для забезпечення надійності, ефективності, безпеки місії ядерного стримування. НАТО продовжуватиме підтримувати надійне стримування, зміцнювати свої стратегічні комунікації, підвищувати ефективність своїх навчань та знижувати стратегічні ризики", – зазначили в документі.

28 червня в столиці Іспанії Мадриді стартував саміт НАТО. Триватиме три дні. Лідери держав та урядів розглядають шляхи посилення політики стримування й оборони, розвитку оборонних спроможностей Альянсу у новій ситуації з безпеки, що склалася після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Лідери НАТО оголосили Росію найзначнішою та найпрямішою загрозою своїй безпеці. Про це йдеться у новій стратегічній концепції Альянсу до 2030 року. НАТО також затвердило пакет допомоги Україні. Він містить прискорення постачання нелетального обладнання, посилення кіберзахисту та модернізацію оборонної промисловості.

Зараз ви читаєте новину «НАТО зберігатиме ядерну зброю – документ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути