Ексклюзиви
вівторок, 06 березня 2018 11:51

Наслідки "антибандерівського" закону: США заморозили двосторонні контакти з Польщею

Наслідки "антибандерівського" закону:  США заморозили двосторонні контакти з Польщею
CША висунули Польщі ультиматум через резонансний закон про Інститут нацпам'яті Фото: Фото: plusops.com

США заморозили контакти з Польщею на найвищому рівні. Кризу у відносинах країн спричинив закон про Інститут національної пам'яті, який викликав різке неприйняття Ізраїлю та України.

Під час зустрічі з послом Польщі заступник держсекретаря з питань Європи і Євразії Весс Мітчелл заявив, що оновлений закон про Інститут нацпам'яті неприйнятний для США, оскільки порушує свободу слова. Виходячи з цього, послу було поставлено ультиматум з декількох пунктів. Про це пише Оnet.pl з посиланням на джерела.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія намагається посварити Україну з Угорщиною і Польщею - ЗМІ

Поки ситуація навколо закону не буде врегульована, США запроваджують заборону на двосторонні контакти з польськими високопосадовцями. Тому про зустрічі Анджея Дуди з президентом Дональдом Трампом і віце-президентом Майком Пенсом поки можна забути.

За словами Мітчелла, в Конгресі зростають антипольські настрої. Парламентарії найближчим часом мають затвердити фінансування військових проектів в Польщі і розміщення там американської бригади. Але, якщо польська влада не піде на поступки, фінансування військового співробітництва може бути заблоковано.

Оновлений польский закон про Інститут національної пам'яті, який значно розширює повноваження установи в справі розслідування "злочинів, скоєних проти польського народу та його доброго імені", набув чинності 1 березня 2018 року.

Закон забороняє говорити про злодіяння польського населення в період Другої світової війни. Тобто дає можливість карати навіть тих, хто пережив Голокост, за їхні свідчення. Запроваджує штраф і тюремне ув'язнення терміном до трьох років. Стосується ухвала й України – дозволяє карати за заперечення так званих злочинів українських націоналістів.

Зараз ви читаєте новину «Наслідки "антибандерівського" закону: США заморозили двосторонні контакти з Польщею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути