Ексклюзиви
вівторок, 18 вересня 2018 14:30

Найближчі кілька років Великобританію може накрити потужне цунамі

Найближчі кілька років Великобританію може накрити потужне цунамі
Великобританію може накрити величезне цунамі. Фото: dundee.ac.uk

За останні 10 тисяч років на Шотландію, щонайменше двічі обрушувались цунамі. Зараз дослідники намагаються з'ясувати, хвилі якої потужності накривали береги країни.

Близько 8 тис років тому було одне із цих цунамі: масштабний підводний зсув земної кори, або ж як його ще називають катаклізм стурегга, біля берегів Норвегії спровакував 20-метрові хвилі, які накрили частину Шотландії та навіть досягли Гренландії, передає dundee.ac.uk.

Науковцям вдалось дізнатись про це завдяки піску, який досліджували у різних регіонах країни. Вчені Науково-дослідної ради з питань природного навколишнього середовища виділили також і пісок, який свідчить про те, що подібні цунамі були в Шотландії 5 000 і 1500 років тому.

Це може означати, що цунамі є більш поширеним явищем, ніж це вважалося раніше у Великобританії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виявили планету, де може бути життя

Науковці університету Данді в Шотландії, занепокоєні тим, що сейсмічна активність біля берегів Королівства зможе спровокувати подійбний катаклізм стурегга та викликати подібні цунамі.

Зараз вони зайняті комп'ютерним моделюванням і складанням тривимірної карти морського дна і опрацьовують математичну модель активності тектонічних плит, за допомогою якої в майбутньому вдасться не тільки передбачити дату передбачуваної катастрофи, а й спрогнозувати її масштаб. Вчених турбує, що підводний зсув, появу якого очікують в найближчі кілька років, може "видавити" величезний обсяг морської води.

Науковцям вже вдалось спрогнозувати, що зсув стурегга 2.0 може викликати хвилі висотою 30 метрів, які зруйнують прибережні райони країни.

У рослин виявили сигнальні молекули, які є своєрідною нервовою системою. До відповідного висновку дійшли вчені зі США та Японії.

Зараз ви читаєте новину «Найближчі кілька років Великобританію може накрити потужне цунамі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути