Ексклюзиви
четвер, 04 березня 2021 11:43

Надзвуковий літак літатиме з Нью-Йорка в Лондон за 3 год.

Надзвуковий літак літатиме з Нью-Йорка в Лондон за 3 год.
Так виглядатиме літак Spike S-512 / Spike

Американський виробник літаків Spike Aerospace обіцяє новий надзвуковий літак до 2028-го, який здійснюватиме перельоти над Атлантикою. Це дозволить літати з Нью-Йорка до Лондона за 3 год. Звичайний рейс триває 7,5-8 год.

Перші футуристичні зображення літака опублікували через 52 роки після того, як надзвуковий літак Concorde здійснив перший політ у Франції. Concorde зняли з польотів 2003 року через аварії та ціну перельотів. Про це пише Daily Telegraph.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Boeing-747 уперше здійснив міжконтинентальний переліт

Літак S-512 обіцяє як низький рівень звукового удару, так і забезпечення польоту з нульовим викидом вуглецю до 2040-го. Засновник і гендиректор Spike Aerospace Вік Качор каже, що з незапам'ятних часів люди хотіли подорожувати якомога швидше.

"Швидше дістатися до місця призначення означає більше можливостей. Чи то поїздка на верблюді замість пішої прогулянки, чи переліт через Атлантику за 8 годин, а не 4 тижні на пароплаві. Уявіть, що політ скорочується до 3 годин. Це те, що пропонує надзвуковий літак", - каже Качор.

Spike S-512 літатиме зі швидкістю 1960 км/год - удвічі швидше, ніж будь-який інший літак, представлений на ринку. Він зможе возити до 18 пасажирів на відстань понад 5 тис. км приблизно за 3,5 год. при збереженні низького звукового удару. Переліт між Нью-Йорком і Лондоном - основна мета. Маршрути з Лондона на Близький Схід і в Азію заплановані також для першого комерційно готового літака 2028 року.

Розробники сподіваються, що протягом наступного десятиліття швидкість польоту зросте до 4 тис. км/год, у результаті чого час перельоту між Лондоном і Нью-Йорком скоротиться до 1,5 год. Щоб зменшити шум, Spike S-512 буде без вікон, що також робить фюзеляж міцнішим й економнішим.

"Concorde був гучним. Більшість розмов між людьми відбувається на гучності 65-75 децибелів, а рівень шуму в більшості салонів Concorde була близько 85 децибелів. Не зовсім порохотяг, але близько. Наш літак матиме потужність 60 децибелів, що нижче, ніж звук розмови. Навушники з шумозаглушенням не будуть потрібні", - каже Качор.

Очікується, що ціни на квитки поступово знижуватимуться і стануть приблизно такими ж, як на рейси бізнес-класу на звичайному літаку.

"Пам'ятайте, майже всі технологічні інновації, які в нас були, починалися для надбагатих: автомобілі, телефони, комп'ютери, телевізори з плоским екраном - перші коштували від 25 тисяч доларів у 1990-х, а тепер 200 доларів", - каже Качор.

Concorde - надзвуковий пасажирський літак, який розробили і випускали спільно британські та французькі авіабудівники. Виготовили 20 літаків, з яких 9 продали авіакомпаніям British Airways та Air France, а ще 5 цим же авіакомпаніям за символічною ціною 1 фунт та 1 франк відповідно. Перший політ відбувся 1969 року. Здали в комерційну експлуатацію 1976-го. За 27 років регулярних і чартерних рейсів перевезли більш як 3 млн пасажирів. Через аварію літака 2000 року, загибель 113 людей, а також великі витрати комерційна експлуатація була збитковою, тож їх зняли з експлуатації 2003-го.

Зараз ви читаєте новину «Надзвуковий літак літатиме з Нью-Йорка в Лондон за 3 год.». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути