понеділок, 12 квітня 2021 08:30

На ядерному об'єкті зі збагачення урану стався потужний вибух

На ядерному об'єкті зі збагачення урану стався потужний вибух
Співробітники розвідки заявили, що сильний вибух повністю зруйнував незалежну та добре захищену внутрішню енергосистему. Фото: Reuters

На іранському об'єкті зі збагачення урану в Натанзі стався збій в електропостачанні, викликаний спланованим вибухом. Вибух завдав серйозного удару по здатності Ірану збагачувати уран. Для відновлення виробництва може знадобитися не менше 9 місяців.

У неділю 2 співробітники розвідки заявили, що сильний вибух повністю зруйнував незалежну та добре захищену внутрішню енергосистему, пише The New York Times. Вона живить підземні центрифуги, які збагачують уран.

Ізраїльські ЗМІ повідомляли, що подія в Натанзі стала результатом ізраїльської кібератаки. Ізраїль не підтвердив і не заперечив будь-яку відповідальність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Ірані жорстоко вбили відомого вченого

У суботу президент Ірану Хасан Рухані урочисто відкрив нові центрифуги в Натанзі. Центрифуги - це пристрої, необхідні для виробництва збагаченого урану, який можна використовувати для виготовлення реакторного палива, а також ядерної зброї.

Вибух в Натанзі стався через тиждень після того, як США й Іран узяли участь у переговорах у Відні, спрямованих на відродження ядерної угоди 2015 року.

Зараз ви читаєте новину «На ядерному об'єкті зі збагачення урану стався потужний вибух». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути