четвер, 14 січня 2021 11:21

На весілля і похорони – до 10 людей: як проходять локдауни та вакцинація у світі

На весілля і похорони – до 10 людей: як проходять локдауни та вакцинація у світі
Вакцина проти коронавірусу. Ілюстративне фото / Getty Images

Країни світу знову посилюють карантинні обмеження, щоб боротися проти нової хвилі пандемії і активно вакцинують громадян. ЄС запропонував фармацевтичним компаніям допомогу в розширенні виробництва вакцин.

Серед обмежень, введених в різних країнах, - від місцевої комендантської години до заборони на вживання алкоголю в барах і повна ізоляція всіх, включаючи вищих чиновників.

Із моменту появи в Китаї в грудні 2019-го, коронавірусом у світі захворіло майже 92 млн людей і він убив близько 2 млн. Але експерти побоюються, що погані новини щойно надходять, відзначаючи різке зростання кількості заражень і смертей після кількох тижнів різдвяно-новорічних свят.

Німеччина – суворість обмежень, залежить від регіону

Із понеділка, 11 січня, по всій Німеччині діють жорсткі карантинні правила, які передбачають максимальне обмеження контактів між людьми.

Зокрема, зустрічатися можна людям з одного помешкання плюс одна особа. Уперше в регіонах, де кількість нових хворих перевищує 200 на 100 тис. населення протягом тижня, заборонено від'їздити далі, ніж на 15 км від місця проживання. Для тих, хто повертається додому з районів ризику, слід пройти тестування, і 10-денний карантин, який можна перервати, здавши тест, але не раніше, ніж через 5 днів після приїзду.

Більшість школярів вчаться дистанційно. Готелі, ресторани, заклади культури і спорту - закриті. Суворо заборонені туристичні подорожі.

У різних землях є відмінності, залежно від ситуації, а також різний термін дії карантину. Зокрема, в Саксонії, де найвищий рівень захворюваності, карантин триватиме щонайменше до 7 лютого. Різні також штрафи за порушення. Наприклад, у Тюрингії сума покарання може досягати 25 тис. євро.

Такі рішення схвалила влада 16 земель і федеральний уряд 5 січня. Наступні зміни заплановані на 25 січня. Нові обмеження мають знизити показник до 50 нових випадків інфікування на 100 тис. населення протягом 7 днів.

Протягом минулого тижня, у ФРН з населення 83 млн людей зареєстровано 12,5 тис. нових випадків інфікування. Загалом від початку пандемії кількість хворих досягла майже 2 млн. Померли від коронавірусу майже 41 тис. осіб.

Ізраїль – лідер за кількістю вакцинованих

Ізраїль став лідером у світі за вакцинованістю населення, уже ввівши вакцину майже 2 млн осіб із понад 8,9 млн жителів країни.

Сподіваючись на переобрання у березні на 4-их за 2 роки парламентських виборах, прем'єр Беньямін Нетаньяху пообіцяв жителям, що, за умови масової вакцинації, країна однією з перших у світі оговтається від пандемії. Усі, кого вакцинують, можуть отримати спеціальні "зелені паспорти" вакцинованих.

Ізраїльський уряд ще на ранньому етапі домовився про постачання кількох мільйонів доз вакцини від BioNTech/Pfizer. Дозвіл на застосування отримала також вакцина від Moderna.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За добу у світі від коронавірусу померла рекордна кількість людей

Успіхи у кампанії з вакцинації пояснюють кількома факторами: невеликі розміри країни, наявність вакцини й сучасна цифрова система охорони здоров'я. Кожен громадянин в Ізраїлі має медичну страховку. Тепер вакцинацію проводять в усіх лікарнях, клініках і навіть у спеціально створених для цього мобільних центрах.

Крім цього, в країні щонайменше до 21 січня діє суворий карантин. Як пише The Times of Israel, заборонено збиратися більше 5 осіб на закритій території і до 10 на відкритому майданчику. На весілля, обрізання і похорони – до 10 осіб у закритому приміщенні та до 20 на відкритому просторі.

Обмежено дозвіл на виліт, контакти з літніми. Закриті більшість навчальних закладів. Працівникам заборонено входити на робочі місця, за винятком життєво важливих послуг, будівництва та інфраструктурних робіт.

США – перші за кількістю хворих

США є лідерами за кількістю хворих на коронавірус – у країні з населенням 328 млн осіб майже 3 млн хворих та 381 тис. померлих. Різні карантинні обмеження діють у 50 штатах Америки – від мінімальних обмежень не збиратися великими групами до суворих заборон на роботу різних закладів.

У країні активно та масово проводять вакцинацію населення двома одобреними вакцинами.

Канада – суворі заборони в усіх провінціях

Різні провінції Канади ввели різні карантинні обмеження, подібно до США. Водночас в країні також активно проводиться вакцинація населення.

Провінції по всій Канаді ввели суворі обмеження. Квебек ввів комендантську годину, в Онтаріо заборонено виходити з дому без поважних причин, а кілька атлантичних провінцій лише обмежили поїздки.

У країні на 30 млн населення понад 674 тис. хворих та більше 17 тис. померли.

Росія – втричі занижена статистика, але без локдауну

Росія – одна з лідерів за кількістю хворих на коронавірус. На 144,5 млн населення понад 3,4 млн хворих та 62 тис. померли. Проте, за даними про смертність в РФ, кількість жертв коронавірусу приблизно втричі більша, ніж офіційна.

Президент Росії Володимир Путін наказав почати зараз в країні масову вакцинацію російською вакциною проти коронавірусу, щодо якої є застереження в розвинутих західних країнах.

У Росії, на відміну від весни 2020 року, влада не вводять локдауну, розраховуючи на заходи профілактики та вакцинацію. По всій країні обов'язкове лише носіння масок в громадських місцях і транспорті. Крім того, в різних регіонах діють обмеження для ресторанів і розважальних закладів за кількістю відвідувачів і годинами роботи. У Москві наказали, а в деяких регіонах лише рекомендували фірмам відправити 30% працівників на віддалену роботу.

Зараз ви читаєте новину «На весілля і похорони – до 10 людей: як проходять локдауни та вакцинація у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути