неділя, 23 липня 2023 10:05

На курорті стався потрійний теракт

На курорті стався потрійний теракт
Єгипетська поліція дивиться крізь рештки згорілого авто на місці вибуху, 23 липня 2005 року. Група терористів, яка заявляла про зв'язки з "Аль-Каїдою", взяла на себе відповідальність за потрійні вибухи в туристичному місті / Getty Images

23 липня 2018-го на популярному серед українських туристів курорті в єгипетському місті Шарм-ель-Шейх ісламісти з групи "Абдулла Аззам Бригад" здійснили теракт. 88 людей загинули в результаті трьох вибухів. 61 із них – єгиптяни. Понад 200 отримали поранення. Це зробило напад найбільш смертоносним терактом в історії Єгипту до нападу на Синайську мечеть 2017 року.

Атакували вночі, коли багато туристів і місцевих все ще були в ресторанах, кафе і барах. Перший вибух стався о 1:15, за єгипетським часом, на базарі Old Market в центрі Шарма. В результаті загинули 17 людей, в основному єгиптян. Терористові довелося кинути заміновану вантажівку на ринку через блокпост поліції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Терорист розстріляв 77 людей

Другий вибух стався, коли замінована вантажівка врізалася в вестибюль готелю Ghazala Gardens. У результаті загинули 45 осіб. Остання бомба була захована у валізі й вибухнула біля готелю Moevenpick, загинули шестеро туристів. Частина поранених померли пізніше в лікарнях.

Напад відбувся в День революції Єгипту – державного свята. Він входив до стратегії заподіяння шкоди туризму країни, що є основною частиною економіки країни.

Після цих подій влада Єгипту провела безліч арештів, особливо бедуїнів на Синаї, які нібито сприяли терористам. Єгипет збудував стіну навколо курортного міста, відрізаючи його від можливих нападів і прилеглих бедуїнських громад.

Найкривавішою атакою до атак на Шарм-ель-Шейху була різанина в місті Луксор в листопаді 1997-го, в результаті якої загинули 58 іноземних туристів і чотири єгиптянина. 2004 року загинули 34 людини в теракті в Табі.

Зараз ви читаєте новину «На курорті стався потрійний теракт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути