Ексклюзиви
субота, 09 травня 2020 12:30

На кордоні сталася перестрілка

На кордоні сталася перестрілка
Киргизько-таджицька ділянка державного кордону періодично стає зоною конфліктів

На кордоні Киргизстану і Таджикистану знову сталася перестрілка. Конфлікт виник через 50 соток "безхозної" землі. Поранено трьох киргизьких прикордонників та начальника прикордонної застави. Таджицька сторона повідомляє про поранення двох своїх громадян.

За інформацією медиків, один постраждалий 1994 року народження отримав вогнепальне поранення грудного відділу хребта, черевної порожнини і тазу. Проведена операція, стан оцінюється як вкрай тяжкий. Постраждалі 1995 і 1996 років народження отримали поранення грудної клітини, їх стан середньої тяжкості.

Сторони покладають один на одного відповідальність за подію. Конфлікт стався через використання землі на неописаній ділянці спільного кордону.

"Дана ділянка є неописаною, але фактично використовувався киргизькою стороною", - заявила прес-служба прикордонної служби Киргизстану. В силових структурах Киргизстану заявляють, що таджицькі прикордонники застосували РПГ і автомати Калашникова і висловлюють думку, що "удар був спланований".

У той же час Таджикистан заявляє, що конфлікт спалахнув через "самовільне захоплення громадянами Киргизстану 4 га землі, які згідно з нормативно-правовими документами належать до Таджикистану", а "киргизькі прикордонники замість того, щоб запобігти конфлікту, відкрили вогонь по беззбройних громадянам Таджикистану".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чоловік після сварки в магазині відкрив вогонь по продавцеві і перехожих

У прикордонній службі Киргизстану заявляють, що конфлікт розпочався в місцевості Чек Баткенської області на півдні країни.

"Близько 30-40 громадян Киргизстану та 30-40 громадян Таджикистану почали закидати один одного камінням, в ході інциденту пролунав постріл з мисливської зброї. З метою недопущення ескалації конфлікту прикордонні наряди Киргизстану і Таджикистану зробили кілька попереджувальних пострілів в повітря, проте співробітники прикордонних військ Таджикистану несподівано відкрили мінометний вогонь в напрямку киргизьких прикордонників і громадян Киргизстану", - йдеться в повідомленні прес-служби киргизької прикордонної служби.

Киргизько-таджицька ділянка державного кордону періодично стає зоною конфліктів між місцевим населенням або прикордонниками двох країн. Основна причина - це не делімітовані ділянки, через які неможливо визначити, де пролягає межа між державами. Довжина кордону становить близько 980 кілометрів, з яких понад 450 не делімітовані і не демарковані.

Зараз ви читаєте новину «На кордоні сталася перестрілка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути